Toiminimestä OsakeyhtiöönYrittäjävinkit

Miten vaihdat toiminimestä osakeyhtiöön?

Osakeyhtiömuodon valitsemiselle on useita syitä ja tämän vuoden heinäkuussa osakeyhtiön perustaminen helpottuu: enää ei tarvitse yhtiötä rekisteröidessä maksaa alkupääomaa. Tämä tekee osakeyhtiöstä entistä ketterämmän ja houkuttelevamman yhtiömuodon. Osakeyhtiön vastuukysymykset tarjoavat etuja kaikille yrittäjille, ja kun yrittäjän verotettava tulo alkaa kasvamaan yli 50 000€:n tai veroprosentti ylittää 26%, niin kannattaa ruveta miettimään osakeyhtiötä myös verotuksen takia.

Jos olet jo aloittanut yritystoiminnan toiminimellä, niin sinun tulee huomioida muutama seikka, kun vaihdat osakeyhtiöön. Toiminimen byrokratiavelvoitteet jatkuvat, ellet tee muutosilmoitusta PRHlle ja osakeyhtiön rekisteröimisessä on hyvä huomioida muutama seikka, jotka vaikuttavat liiketoimintaan pitkällä aikavälillä. Tässä blogipostissa kerromme yksityisestä elinkeinonharjoittajasta osakeyhtiöön siirtymisestä, johon useimmiten liittyy toiminimen lopettaminen ja osakeyhtiön perustaminen.

Toiminimen lopettaminen ja elinkeinotoiminnan keskeyttäminen

Kun rupeat pyörittämään liiketoimintaasi osakeyhtiön kautta, toiminimi on hyvä poistaa kaupparekisteristä. Mikäli jätät toiminimesi kaupparekisteriin, niin sinun tulee huolehtia jatkossakin kaikesta byrokratiasta, kuten vuosi- ja kuukausi-ilmoituksien antamisesta. Vaikka toimintaa ei olisikaan, mutta laiminlyö raportointivelvollisuutensa, voi joutua maksamaan suuriakin sanktioita. Jos toiminimen poistaa kaupparekisteristä, niin sen voi unohtaa ja keskittyä täysillä uuteen yritykseen.

Joissain tapauksissa voi olla hyödyllistä pyörittää liiketoimintaa samaan aikaan osakeyhtiön ja toiminimen kautta. Esimerkiksi jos yrittäjä toimii monella eri toimialalla, mutta tästä kannattaa konsultoida kirjanpitäjää tai muuta aiheen asiantuntijaa.

Lopettamisilmoituksen pystyy tekemään helposti netissä PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa, eikä se maksa mitään. Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

Huomioithan, että yrityksen nimen suoja poistuu, kun poistat itsesi kaupparekisteristä. Mikäli haluat reisteröidä osakeyhtiösi samalle nimelle, niin silloin sinun tulee ennen rekisteröintiä poistaa toiminimesi kaupparekisteristä. Mikäli haluat säästää toiminimesi nimen suojan, niin voit tehdä ilmoituksen elinkeinotoiminnan keskeyttämisestä, jolloin yrityksesi pysyy kaupparekisterissä. Määräaikaisen elinkeinotoiminnan keskeyttämisen aikana joudut kuitenkin huolehtimaan viranomaisilmoituksien tekemisestä.

Y-tunnus on henkilökohtainen, eikä kukaan muu voi käyttää samaa tunnusta. Vaikka poistat itsesi kaupparekisteristä, niin y-tunnuksesi pysyy arkistoituna, eikä kukaan muu voi saada samaa tunnusta. Mikäli käynnistät yksityisen elinkeinonharjoittamisen uudestaan (“laitat toiminimesi taas pystyyn”), niin saat takaisin vanhan y-tunnuksesi.

On myös tärkeää, että toiminimen liiketoiminnalliset velvoitteet on hoidettu ennen toiminimen lakkauttamista:

– Operatiivinen toiminta on lopetettu: jatkuvat sopimukset asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa on joko hoidettu loppuun, purettu tai siirretty uudelle yritykselle.

– Liiketoiminnan velat on hoidettu. Viime kädessä yksityinen elinkeinonharjoittaja, eli toiminimiyrittäjä, vastaa veloista henkilökohtaisella omaisuudellaan.

– Yrityksen omaisuus on luovutettu eteenpäin, joko myymällä tai lunastamalla ne yrittäjän henkilökohtaiseksi omaisuudeksi tekemällä yksityisotto. Mikäli yrittäjä lunastaa yrityksen omaisuuden, voidaan niitä käyttää myös apportina osakeyhtiötä perustettaessa.

– Kirjanpito: säilytä toiminimesi kirjanpitomateriaali lain vaatima määräaika ja tee tarvittavat viranomaisilmoitukset, kuten vuosi-ilmoituksen jättäminen. Konsultoi tarvittaessa kirjanpitäjääsi.

Mikäli et halua täysin lopettaa toiminimeäsi, niin “elinkeinontoiminnan harjoittamisen voi myös keskeyttää” tekemällä muutosilmoituksen PRHlle. Keskeytyksen voi tehdä toistaiseksi tai määräaikaisesti. Määräaikaisen keskeytyksen aikana yrittäjän tulee huolehtia viranomaisilmoituksista, mutta hän voi hakea vapautusta ennakkoveroista.

Keskeytyksen aikana Verohallinto poistaa yrityksen ennakkoperintärekisteristä, arvonlisäverovelvollisten rekisteristä ja työnantajarekisteristä. Kun jatkat toimintaa keskeytyksen jälkeen, hakeudu takaisin rekistereihin muutosilmoituksella. Huomioithan, että kaupparekisterimerkintä pysyy myös keskeytyksen aikana, joten et voi esimerkiksi rekisteröidä samaa nimeä kuin keskeytetyllä liiketoiminnalla.

Kun olet hoitanut liiketoimintavelvoitteesi loppuun ja keskeyttänyt tai lopettanut yksityisen elinkeinonharjoittamisen, eli ajanut toiminimesi alas, voit perustaa osakeyhtiön. Ennen rekisteröitymisprosessia on kuitenkin hyvä miettiä peruasiat kuntoon Käsittelemme näitä asioita seuraavassa kappaleessa ja muissa blogiposteissamme.

Osakeyhtiön perustaminen

Osakeyhtiön perustaminen YTJ:n palvelussa on helppoa ja kohtuuhintaista. Sähköinen perustamisilmoitus on 275€ ja paperi-ilmoitus 380€. Useimmissa tapauksissa sähköinen perustamisilmoitus on näppärä, mutta joissain poikkeustapauksissa pitää ilmoitus tehdä paperisena. Kuten silloin, jos osakeyhtiön alkupääoma sijoitetaan apportina. Jos haluaa sijoittaa alkupääoman apporttina, niin siihen pitää hakea tilintarkastajan hyväksyntä. Konsultoi kirjanpitäjääsi tässä tapauksessa.

Asiat jotka haluat miettiä ennen rekisteröitymistä:

1) Nimi, rinnakkaistoiminimi ja aputoiminimi.
2) Toimiala
3) Yhtiön hallitus
4) Yhtiön alkupääoma
5) Mahdollinen osakassopimus
(Mikäli olet perustamassa osakeyhtiötä, eikä sinulla ole toiminimeä, niin perehdy myös starttirahaan ennen yrityksen rekisteröimistä)

Mikäli haluat ottaa osakeyhtiöllesi käyttöön saman nimen kuin toiminimelläsi, tulee sinun ensin poistaa vanha nimi kaupparekisteristä, jotta voit rekisteröidä sen uudelle yrityksellesi. Mutta älä viivyttele tässä, ettei kukaan muu ehdi varaamaan nimeäsi.

Käymme blogissamme myös tarkemmin osakeyhtiön perustamiseen liittyviä seikkoja. Lue tästä osa 1 & osa 2.

Mikäli tarvitset tukea osakeyhtiön perustamisessa tai toiminimen lopettamisessa, niin ota yhteyttä meihin. Me, Select Financial Services, Olemme osakeyhtiöihin erikoistunut digitaalinen tilitoimisto Helsingin ydinkeskustassa, mutta palvelemme asiakkaita sähköisen taloushallinnon työkalujen avulla ympäri Suomen.

Arttu Talvitie

Arttu Talvitie

Arttu on pitkän linjan tekijä monella eri saralla. Hän on toiminut yrittäjänä ja freelancerina niin tapahtumatuotannossa kuin visuaalisella alalla. Opiskelukokemusta kertyi Aallon kauppakorkeakoulussa, ja sieltä matka jatkui uraksi startup-maailmassa, missä Arttu oli mukana kasvattamassa Holvia kuudesta työntekijästä yli kuudenkymmenen ihmisen yritykseksi. Tekeminen ja asioiden aikaansaaminen on aina ollut Artun suurimpia motivaattoreita, kuten myös uuden oppiminen ja kokemuksien kerääminen. Selectillä Arttu tekee myyntiä ja markkinointia, sekä auttaa asiakkaita ratkaisemaan liiketoimintahaasteitaan. Liittyivät ne sitten hinnoitteluun, rahoituksen hakemiseen tai oikeastaan mihin vain.