Toiminimestä OsakeyhtiöönYrittäjävinkit

Miten perustaa osakeyhtiö? osa 1

Tämän vuoden tammikuussa Suomen hallitus teki päätöksen, ettei seuraavasta heinäkuusta lähtien tarvitse maksaa alkupääomaa osakeyhtiötä perustettaessa. Tämä tekee osakeyhtiöstä entistä houkuttelevamman yritysmuodon. Voit lukea tästä artikkelistamme syitä valita osakeyhtiön toiminimen sijasta. Tässä ja seuraavassa blogipostissa käsittelemme osakeyhtiön perustamiseen liittyviä asioita. Mikäli olet vaihtamassa toiminimestä osakeyhtiöön, niin lue ensin tämä artikkeli.

Osakeyhtiön rekisteröiminen netissä on helppoa ja nopeaa, mutta ennen kuin aloittaa prosessin, kannattaa perusasiat miettiä kuntoon. Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia osakeyhtiön perustamiseen liittyviä seikkoja:

1) Nimi, rinnakkaistoiminimi ja aputoiminimi.
2) Toimiala
3) Yhtiön hallitus

 

1) Osakeyhtiön toiminimi, rinnakkaistoiminimi ja aputoiminimi.

Usein, kun puhutaan toiminimestä, tarkoitetaan yksityistä elinkeinonharjoittajaa, mutta virallisesti “toiminimi” tarkoittaa sitä varsinaista nimeä, jolla yritys toimii. Eli myös osakeyhtiön nimeä. Rinnakkaistoiminimi on yritykselle rekisteröitävä vieraskielinen lisänimi, josta voi olla hyötyä vaikkapa monilla eri kielialueilla toimivalle yritykselle. Aputoiminimi taas on yrityksen lisänimi, mikä voi olla hyödyllinen esimerkiksi silloin, kun yritys toimii monella eri alalla.

Yrityksen nimi vaikuttaa yhtiön liiketoimintaan monella eri tavalla, joten ole tarkkana nimeä valitessa. Ensimmäiseksi pitää varmistaa, ettei nimi ole kenelläkään muulla käytössä. Tämä onnistuu helposti esimerkiksi PRH:n nimipalvelussa, joka tarkistaa ettei nimi ole käytössä missään seuraavista rekistereistä:

-Säätiörekisteri
-Kaupparekisteri
-Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmä
-Maanmittauslaitoksen maastotietokanta
-kansallinen tavaramerkkirekisteri
-Maailman henkisen omaisuuden järjestön (WIPO) ylläpitämä tavaramerkkirekisteri.

Rekisterien tarkistuksen lisäksi nimestä on hyvä tehdä vähintään kevyttä tutkimusta internetissä. On tärkeää tarkistaa, ettei kukaan ole rekisteröinyt nimelläsi olevia nettisivuosoitteita tai sosiaalisen median sivuja, jotta saat ne käyttöön omalle yrityksellesi. Nimellä voi myös olla muitakin merkityksiä kuin se, mitä haluat viestiä. Tekemällä hakuja internetin hakukoneissa saat selville, mitä kaikkia merkityksiä yrityksesi nimellä on ja millaisissa yhteyksissä sitä käytetään. Tämä on olennaista varsinkin vierasperäisissä ja abstrakteissa nimissä.

Nimen kartoittaminen laajemminkin netistä voi olla hyödyllistä: oikea yrityksen nimi mahdollistaa helpon hakukoneoptimoinnin. Mikäli tiedät mitä netissä on tarjolla ja mitä ihmiset etsivät sieltä, voit optimoida nimesi nousemaan helposti esille internetin hakukoneissa. Yksinkertaisena esimerkkinä: ihmiset etsivät usein palveluita kirjoittamalla hakukoneeseen “palvelu + alue”, esimerkiksi “ravintola helsinki”. Mikäli ravintola valitsee nimekseen Helsinki, niin se nousee automaattisesti korkealla vastaavissa hauissa. Hakukoneoptimoinnin perusteisiin on helppo perehtyä internetissä.

Nimen suhteen kannattaa miettiä hakukoneoptimoinnin lisäksi muita liiketoimintaan ja markkinointiin liittyviä seikkoja, kuten sitä kuinka hyvin nimi erottuu ja jää asiakkaiden mieleen. Yrityksen nimen voi myös vaihtaa myöhemmin, mutta se on pahimmillaan todella raskas prosessi. Erityisesti silloin kun materiaalit on jo tuotettu alkuperäisellä nimellä tai esimerkiksi nettisaitti on varattu ja tuotettu tälle nimelle.

Yhteenvetona, yrityksen nimen suhteen on hyvä miettiä:

– Onko nimi jollain muulla virallisessa käytössä?
– Onko joku varannut nimellä nettiosoitteita tai sosiaalisen median sivustoja?
– Onko nimellä jotain muita merkityksiä, kuin se mitä itse haet?
– Millainen on hyvä nimi hakukoneoptimoinnin kannalta?
– Millainen on hyvä ja erottuva nimi markkinointimielessä yritykselle?

2) Osakeyhtiön toimiala

Osakeyhtiötä rekisteröitäessä pitää ilmoittaa yrityksen toimiala. Toimiala ilmoitetaan kahdelle eri taholle: kaupparekisteriin ja verottajalle. Oikea toimiala on hyvä miettiä ennen kuin aloittaa yrityksen rekisteröinnin, jottei joudu tekemään turhaa työtä.

Kaupparekisteriin voidaan ilmoittaa toimialaksi yleistoimiala “kaikki muu laillinen liiketoiminta”, jolloin toimiala ei rajoita yrityksen toimintaa. Mutta valitsemalla yleistoimialan, voi yrityksen rekisteröinti hidastua. Kun yritys rekisteröidään, PRH tutkii onko vaarana, että yrityksen nimi sekoittuu toiseen yritykseen. Yksi asia, jonka PRH tarkistaa, on että onko samalla toimialalla samankaltaisia nimiä. Tämän takia toimialan määrittäminen tarkemmin voi olla fiksua myös kaupparekisterin suhteen.

Verottajalle taas pitää ilmoittaa tarkempi toimiala ja sen pitää noudattaa tilastokeskuksen toimialamääritelmiä. Voit perehtyä tilastokeskuksen määrittelemiin toimialoihin täällä. Toimialalla on merkitystä erityisesti silloin, jos harjoitat luvanvaraista liiketoimintaa, kuten esimerkiksi terveydenhoitopalveluiden myyntiä. Alasta riippumatta verottaja haluaa tietää yrityksen oikean toimialan mm. vertaillakseen yrityksien taloustietoja toisiinsa ja tehdäkseen pistokokeita, mikäli huomaa jotain poikkeavaa.

Osakeyhtiön toimiala merkitään yhtiöjärjestykseen, joka luodaan yritystä perustaessa. Mikäli päädyt vaihtamaan toimialaasi yrityksen perustamisen jälkeen, joudut tekemään PRH:lle muutosilmoituksen ja muuttamaan koko yhtiöjärjestyksen. Konsultoi tilitoimistoa tai yritysneuvojaa, mikäli et ole varma toimialastasi.

3) Osakeyhtiön hallitus

Jokaisella osakeyhtiöllä tulee lain mukaan olla hallitus, jossa on vähintään yksi varsinainen jäsen ja yksi varajäsen. Jos on kyse yhden henkilön yrityksestä, yrittäjä on usein itse hallituksen varsinainen jäsen ja varajäsenenä toimii yrittäjän henkilökohtainen luottohenkilö, kuten puoliso tai hyvä ystävä. Varsinaisesti yhtiön hallituksen valitsee yhtiökokous, mutta yhden tai kahden henkilön yrityksissä yrittäjät muodostavat usein itse hallituksen. Suuressa osakeyhtiössä hallituksella on tärkeä tehtävä huolehtia yrityksen hallinnosta ja toiminnasta. Pienemmässä osakeyhtiössä hallitustoiminta on enemmänkin muodollisuus, koska yrityksen hallituksen jäsenet ovat muutenkin mukana yrityksen operatiivisessa toiminnassa.

Osakeyhtiölaki määrittelee hallituksen tehtäväksi yhtiön hallinnosta huolehtimisen ja yritystoiminnan järjestämisen. Osakeyhtiölaki määrittelee myös hallituksen velvoitteet, joihin hallituksen jäsenien on hyvä perehtyä. Mikäli hallituksen jäsen ei hoida velvoitteitaan lain mukaan, voi hän joutua korvausvelvolliseksi yritykselle. Muutamia tärkeitä hallituksen jäsenen velvollisuuksia ovat muun muassa:

– Osakeyhtiön hallituksen velvollisuus kohdella kaikkia osakkeenomistajia tasavertaisesti.
– Velvollisuus edistää kaikissa toimissaan yrityksen etua.
– Hallituksen jäsenten pitää toimia huolellisesti toimittaessaan yrityksen asioita.
– Hallituksen jäsenen kannattaa varmistua edustamisoikeudestaan, mikäli edustaa yritystä ulkopuolisille toimijoille.

Tässä blogipostissa käsittelimme osakeyhtiön perustamiseen liittyviä perusasioita, kuten nimeä, toimialaa ja osakeyhtiön hallitusta. Lue tästä seuraava artikkelimme, jossa käymme läpi osakeyhtiön alkupääomaa, mahdollista osakassopimusta ja starttirahaa.

Select Financial Services on tilitoimisto Helsingissä. Toimistomme sijaitsee Ateneumin vieressä ja tarjoamme digitaalisia tilitoimistopalveluita ja kirjanpitoa sähköisen taloushallinnon työkalujen avulla ympäri Suomen. Emme tee pelkästään lakisääteistä kirjanpitoa, vaan haluamme olla kokonaisvaltainen taloushallinnon kumppani asiakkaillemme. Asiakkaidemme menestys on meidän menestyksemme.

Arttu Talvitie

Arttu Talvitie

Arttu on pitkän linjan tekijä monella eri saralla. Hän on toiminut yrittäjänä ja freelancerina niin tapahtumatuotannossa kuin visuaalisella alalla. Opiskelukokemusta kertyi Aallon kauppakorkeakoulussa, ja sieltä matka jatkui uraksi startup-maailmassa, missä Arttu oli mukana kasvattamassa Holvia kuudesta työntekijästä yli kuudenkymmenen ihmisen yritykseksi. Tekeminen ja asioiden aikaansaaminen on aina ollut Artun suurimpia motivaattoreita, kuten myös uuden oppiminen ja kokemuksien kerääminen. Selectillä Arttu tekee myyntiä ja markkinointia, sekä auttaa asiakkaita ratkaisemaan liiketoimintahaasteitaan. Liittyivät ne sitten hinnoitteluun, rahoituksen hakemiseen tai oikeastaan mihin vain.