Toiminimestä OsakeyhtiöönYrittäjävinkit

Viisi syytä siirtyä toiminimestä osakeyhtiöön

Toiminimi on nopea ja helppo perustaa, ja siinä on vähemmän paperitöitä kuin osakeyhtiössä. Moni yrittäjä aloittaakin liiketoiminnan yksityisenä elinkeinonharjoittajana, eli kansankielellä toiminimellä. Toiminnan kasvaessa voi kuitenkin tulla ajankohtaiseksi siirtyä toiminimestä osakeyhtiöksi, esimerkiksi verotuksellista syistä. Tänä vuonna myös osakeyhtiön alkupääomavaatimus poistettiin, joten osakeyhtiön perustaminen on helpompaa kuin koskaan aiemmin. Erittelemme tässä blogipostissa viisi syytä vaihtaa osakeyhtiöön.

1) Et tarvitse enää alkupääomaa
2) Toiminimen verotus vs. osakeyhtiön verotus
3) Vastuukysymykset
4) Yrityksen kasvaessa osakeyhtiön on helpompi jakaa omistajapohjaa
5) Uskottavuus

Miksi siirtyä toiminimestä osakeyhtiöön: Et tarvitse enää alkupääomaa

Tämän vuoden heinäkuun alusta lähtien (1.7.2019) osakeyhtiön voi perustaa ilman alkupääomaa. Siihen saakka yrittäjän on pitänyt sijoittaa yrityksen tilille 2500€ ennen kuin on rekisteröinyt yrityksensä. Alkupääoman on periaatteessa voinut sijoittaa myös tavarana tai muina resursseina, mutta käytännössä tämä on ollut harvinaista. Alkupääoman periaate on alunperin ajateltu suojaamaan mm. liiketoiminnan jatkuvuutta ja lainanantajia, mutta nykymaailmassa tämän suuruisella alkupääomalle ei ole enää samaan tapaan merkitystä kuin ennne. Monissa muissa Euroopan maissa ei osakeyhtiön perustamiseen tälläkään hetkellä tarvita alkupääomaa.

Alkupääoma on ollutkin monille toiminimiyrittäjille syy välttää osakeyhtiötä. Moni toimiala ei vaadi kovin suurta rahallista panostusta, että pääse liikkeelle. Sen takia alkupääomaton toiminimiyrittäminen on ollut helppo ja nopea tapa lähteä liikkeelle. Nyt kun alkupääomavaatimus poistetaan, niin kynnys perustaa osakeyhtiön on selkeästi pienempi. Osakeyhtiössä on hieman enemmän paperitöitä kuin toiminimessä, kuten esimerkiksi vaatimus kahdenkertaiseen kirjanpitoon. Paperihommat ja byrokratia hoituvat kuitenkin helposti oikeiden kumppaneiden, kuten pätevän tilitoimiston, kanssa.

Miksi vaihtaa toiminimestä osakeyhtiöön: Verotus

Kun puhutaan yksityisestä osakeyhtiöstä, toiminimen ja osakeyhtiön verotus toimii yrittäjälle eri tavoin. Osakeyhtiössä voi saada käteviä verohyötyjä suhteessa toiminimeen esimerkiksi huojennetun osingonjaon kautta. Hyöty syntyy siitä, että jos yritys jakaa osinkoja korkeintaan 8% osakkeiden matemaattisesta arvosta, niin osingosta saa 75% verottomasti aina 150 000€ saakka ja pääomatuloverotus kohdistuu vain neljäsosaan osinkoa.

Mikäli osingon määrä yrittää 150 000€, maksetaan ylimenevästä osuudesta enemmän veroa. Mikä on silti kokonaisuudessaan vähemmän kuin toiminimiyrittäjään kohdistuva verotus. On kuitenkin tärkeää muistaa, että osakeyhtiön on maksanut jo 20% yhteisöveroa tuloksestaan ennen kuin se pääsee jakamaan osinkoja. Mikäli yrittäjällä ei ole tarvetta nostaa koko vuoden tuloja henkilökohtaiseen käyttöön, niin osakeyhtiömuoto tarjoaa myös erilaisia mahdollisuuksia jaksottaa yrityksen tulosta. Verohyötyjen laskeminen on sen verran monimutkaista, että suosittelemme tekemään laskutoimitukset yhdessä kirjanpitäjän kanssa.

Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää sitä, että jos yksityisen elinkeinonharjoittajan ansiotuloveroprosentti nousevat yli 26%:n tai verotettava ansiotulo nousee yli 50 000€:n, niin kannattaa verotuksen takia harkita osakeyhtiöön siirtymistä. Lue lisää osakeyhtiön verotuksesta ja huojennetusta osingonjaosta tästä blogipostista.

Miksi vaihtaa toiminimestä osakeyhtiöön: Vastuukysymykset

Osakeyhtiö on oma oikeushenkilönsä. Tämä tarkoittaa sitä, että osakeyhtiö muodostaa oman kokonaisuutensa, jolla voi olla vastuuta ja velvollisuuksia. Kun toimii yksityisenä elinkeinonharjoittajana, on itse henkilökohtaisesti vastuussa siitä, mitä “yritys” tekee. Oikeastaan toiminimen voi hahmottaa myös ihmisen oikeutena harjoittaa liiketoimintaa, koska toiminimiyritys ei ole henkilöstä irrallinen.

Osakeyhtiön tapauksessa taas syntyy uusi “henkilö”, joka voi toimia yhteiskunnassa, ja jolla voi olla oikeuksia ja velvollisuuksia. Osakeyhtiö voi esimerkiksi ottaa lainaa, josta yhtiö vastaa varoillansa, eikä yrittäjä joudu henkilökohtaisesti varattomaksi – edes konkurssin kohdatessa. Toisaalta pankit harvoin lainaavat pienille osakeyhtiöille rahaa, elleivät yrittäjät takaa lainaa henkilökohtaisesti. Osakeyhtiö voi myös esimerkiksi joutua vahingonkorvausvelvolliseksi, jolloin osakeyhtiö vastaa korvausvelvotteisiina pääomallaan. Toiminimen tapauksessa yrittäjä vastaisi korvausvelotteista myös henkilökohtaisilla varoillaan. Nämä ovat vain pari esimerkkiä siitä, kuinka osakeyhtiö on tietyssä mielessä turvallisempi yhtiömuoto kuin toiminimi.

Miksi vaihtaa toiminimestä osakeyhtiöön: Kun yritys kasvaa, voit jakaa yrityksen omistuspohjaa

Osakeyhtiö on yhtiömuodoista helpoin, jos omistajia on useampia. Yksityinen elinkeinonharjoittaja, eli toiminimi, on nimensäkin mukaan yhden ihmisen omistama yritys. Siihen voidaan palkata lisää työvoimaa, mutta mukaan ei voi ottaa uusia omistajia. Avoimessa yhtiössä ja kommandiittiyhtiössä voi olla useampia omistajia, mutta niissä yrittäjät toimivat samassa hengessä kuin toiminimellä: kaikki vastuunalaiset yhtiömiehet vastaavat henkilökohtaisesti yhtiön veloista ja muista velvoitteista sekä omasta että muiden yhtiömiesten puolesta.

Osakeyhtiön omistuspohjan jakaminen on helppoa: uusille osakkailla myydään sovitussa suhteessa yrityksen osakkeita, jotka määrittävät omistuksen määrän ja äänivallan yrityksen asioissa. Osakkaat ovat vastuussa yrityksestä vain osakepääomansa verran, eivätkä he voi esimerkiksi menettää henkilökohtaisia varojaan yrityksen konkurssissa.

Osakeyhtiön voi toki perustaa yksinkin. Osakeyhtiön pitää valita hallitus, jossa on vähintään yksi varsinainen jäsen, joka voi olla yrittäjä itse. Hänen lisäkseen hallituksessa pitää olla vähintään yksi varajäsen, joka voi olla esimerkiksi yrittäjän puoliso.

Miksi vaihtaa toiminimestä osakeyhtiöön: uskottavuus

Yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen on useissa tapauksissa hyvä tapa pyörittää liiketoimintaa, mutta silti joillekin yhteistyökumppaneille osakeyhtiö kuulostaa houkuttelevammalta partnerilta. Toiminimi on helpoin tapa pyörittää yritystä ja siksi se luo joillekin mielikuvan pienestä liiketoiminnasta – vaikka on toki myös paljon toiminimiä, jotka pyörittävät isompaakin liiketoimintaa. Kuitenkin joskus yritysten välistä kauppaa tekevät tahot arvostavat mielikuvissaan enemmän osakeyhtiöitä.

Mikäli olet kiinnostunut vaihtamaan toiminimesi liiketoiminnan osakeyhtiöksi, me voimme auttaa. Yhteyden saa helposti sähköpostitse arttu@selectfinancial.fi

Select Financial Services on tilitoimisto Helsingissä. Toimistomme sijaitsee Ateneumin vieressä, mutta tarjoamme tilitoimistopalveluita ja kirjanpitoa digitaalisten työkalujen avulla ympäri Suomen. Kun pyörität liiketoimintaasi sähköisen taloushallinnon kautta, ei etäisyyksillä tai kellonajalla ole väliä. Me emme tee pelkästään kirjanpitoa, vaan olemme asiakkaillemme kokonaisvaltainen taloushallinnon kumppani. Lue lisää asiakkaistamme.

Arttu Talvitie

Arttu Talvitie

Arttu on pitkän linjan tekijä monella eri saralla. Hän on toiminut yrittäjänä ja freelancerina niin tapahtumatuotannossa kuin visuaalisella alalla. Opiskelukokemusta kertyi Aallon kauppakorkeakoulussa, ja sieltä matka jatkui uraksi startup-maailmassa, missä Arttu oli mukana kasvattamassa Holvia kuudesta työntekijästä yli kuudenkymmenen ihmisen yritykseksi. Tekeminen ja asioiden aikaansaaminen on aina ollut Artun suurimpia motivaattoreita, kuten myös uuden oppiminen ja kokemuksien kerääminen. Selectillä Arttu tekee myyntiä ja markkinointia, sekä auttaa asiakkaita ratkaisemaan liiketoimintahaasteitaan. Liittyivät ne sitten hinnoitteluun, rahoituksen hakemiseen tai oikeastaan mihin vain.