Virtuaali- ja kryptovaluutat

Virtuaali- ja kryptovaluuttojen luovutustappioiden vähentäminen verotuksessa

Krypto- ja virtuaalivaluuttojen verotukseen on liittynyt viime vuosina paljon spekulaatiota ja verotuskäytännöt ovat muuttuneet sitä mukaan, kun aiheesta on tullut uusia Korkeimman Hallinto-oikeuden päätöksiä. Onneksi tämän viikon maanantaina saatiin vihdoin verohallinnon uusi ohjeistus virtuaalivaluuttojen verotuksesta. Kun pelisäännöt ovat selvät, on vähemmän epävarmuutta siitä, mikä on paras tapa toimia. Mikäli olet aiemmin maksanut virtuaalivaluuttojen vaihtamiseen liittyviä veroja, kannattaa varmistaa tilitoimistoltasi voitko tehdä verotukseen takautuvasti korjauksia ja saada siten verohyötyjä.

Muokkaus 2021: Tämä blogaus on kirjoitettu 2019, ja saattaa siten sisältää osin vanhentunutta tietoa. Katso uusin kryptojen verotusta käsittelevä artikkelimme tästä.

Erittelimme tähän viisi tärkeää huomiota virtuaalivaluuttojen luovutustappioista:

1) Luovutustappiot voidaan nyt vähentää henkilöverotuksessa.

2) Luovutustappiot voidaan nyt vähentää yritysverotuksessa tietyin ehdoin.

3) Virtuaali- ja kryptovaluuttojen verotusarvo muodostuu jokaisella vaihtokerralla, myös silloin kun vaihdat virtuaalivaluuttaa toiseen virtuaalivaluuttaan. Eli luovutusvoitot ja tappiot realisoituvat jokaisella vaihtokerralla.

4) Koska verottajan ohjeessa puhutaan luovutustappioista, on tärkeää huomioida, että virtuaalivaluutat pitää luovuttaa eteenpäin, jotta luovutustappio realisoituu ja sen pääsee vähentämään verotuksessa. Tämä on tärkeää huomioida mm. siksi, että arvottoman virtuaalivaluutan luovuttaminen eteenpäin voi olla hankalaa. Meillä Selectillä on kuitenkin palvelu, jonka avulla pystymme realisoimaan luovutustappiot tarvittaessa.

5) Luovutustappion vähennyksestä voi hyötyä useamman vuoden ajan: Omaisuuden luovutuksesta syntynyt tappio vähennetään omaisuuden luovutuksesta saadusta voitosta verovuonna ja viitenä sitä seuraavana vuotena sitä mukaan kuin voittoa kertyy.

Mikäli tarvitset krypto- ja virtuaalivaluutat tuntevan tilitoimiston, niin ota yhteyttä ja keskustellaan asiasta lisää: https://selectfinancial.fi/yhteystiedot/
Voit myös selata muita virtuaalivaluuttoihin liittyviä tekstejä.

Teemme myös tarvittaessa Verohallinnolle ennakkoratkaisupyyntöjä, joista saadaan varmistus kirjaustavalle. Tarvittaessa hoidamme myös Oikauslautakunnan, Keskusverolautakunnan sekä Hallinto-oikeuden hakemukset.

Select Financial Services on tilitoimisto Helsingissä. Toimistomme sijaitsee Ateneumin vieressä, mutta tarjoamme tilitoimistopalveluita ja kirjanpitoa digitaalisten työkalujen avulla ympäri Suomen. Meiltä saat lakisääteisen kirjanpidon lisäksi tukea kaikkiin liiketoimintatilanteisiin, ja kun pyörität liiketoimintaasi sähköisen taloushallinnon kautta, ei etäisyyksillä tai kellonajalla ole väliä. Select avaa blogissaan kirjanpidon ja sähköisen taloushallinnon käytäntöjä sekä prosesseja.

Arttu Talvitie

Arttu Talvitie

Arttu on pitkän linjan tekijä monella eri saralla. Hän on toiminut yrittäjänä ja freelancerina niin tapahtumatuotannossa kuin visuaalisella alalla. Opiskelukokemusta kertyi Aallon kauppakorkeakoulussa, ja sieltä matka jatkui uraksi startup-maailmassa, missä Arttu oli mukana kasvattamassa Holvia kuudesta työntekijästä yli kuudenkymmenen ihmisen yritykseksi. Tekeminen ja asioiden aikaansaaminen on aina ollut Artun suurimpia motivaattoreita, kuten myös uuden oppiminen ja kokemuksien kerääminen. Selectillä Arttu tekee myyntiä ja markkinointia, sekä auttaa asiakkaita ratkaisemaan liiketoimintahaasteitaan. Liittyivät ne sitten hinnoitteluun, rahoituksen hakemiseen tai oikeastaan mihin vain.