Virtuaali- ja kryptovaluutat

Milloin kryptovaluutan tappiot saa vähentää yritysverotuksessa?

Krypto- ja virtuaalivaluuttojen verovähennykset ovat herättäneet paljon kysymyksiä viime vuosien aikana. Myös verottajan ohjeistukset ja taustalla olevat lait ovat ehtineet muuttua useamman kerran sen jälkeen, kun maailma ensimmäisen kerran kuuli Bitcoinista. Tässä blogipostissa valoitamme sitä, milloin kryptovaluuttoihin liittyviä kuluja saa vähentää tällä hetkellä. Tämäkin tulee todennäköisesti muuttumaan tulevaisuudessa osin, joten aina on hyvä kääntyä osaavan tilitoimiston puoleen tai perehtyä verottajan ohjeistukseen (joka päivitettiin eilen).

Muokkaus 2021: Tämä blogaus on kirjoitettu 2019, ja saattaa siten sisältää osin vanhentunutta tietoa. Katso uusin kryptojen verotusta käsittelevä artikkelimme tästä.

Virtuaali- ja kryptovaluuttojen kustannukset ovat vähennyskelpoisia

Veronalaisen tuloon kohdistuvat välittömät kustannukset voi vähentää vastaavasta veronalaisesta tulosta. Eli virtuaalivaluuttojen käsittelystä syntyvät kustannukset voidaan vähentää pääomatulona saatavan tuloksen verotuksesta. Tällaisia kustannuksia voivat olla esimerkiksi virtuaalivaluuttojen markkinapaikkojen perimät palvelumaksut tai koneet ja sähkö, joilla louhitaan virtuaalivaluuttaa.

Milloin krypto- ja virtuaalivaluuttojen tappiot saa vähentää verotuksessa?

Virtuaalivaluutta ei ole verottajan silmissä oikea valuutta, eikä siihen siksi saa soveltaa valuuttakurssimuutoksia. Bitcoineja pidettiin silti arvonlisäverotuksessa maksuvälineinä KVL:2014/34 Tämä oli ensimmäinen lainvoimainen kannanotto Euroopassa, ettei virtuaalivaluuttojen tapauksessa ole kyse arvonlisäverollisesta hyödykekaupasta, vaan maksuvälineestä, jota käsitellään arvonlisäverolain 42 §:ssä tarkoitetun rahoituspalvelun ja arvonlisäverodirektiivin (2006/112/EY) tarkoitetun liiketoimen suorittamisesta veloitettu palkkiona vaihdannassa

Virtuaalivaluutassa on tuloverotuksen näkökulmasta kysymys käyttäjien välisestä sopimussuhteesta, virtuaalivaluutan arvonlaskujen ja menetysten vähennyskelpoisuutta arvioidaan saamisten arvonalenemisten tavoin.

Yksinkertaisuudessaan tämä tarkoittaa sitä, että virtuaalivaluuttojen luovutuksessa syntyvä tappio voidaan vähentää mikäli se kuuluu elinkeinotoiminnan tulolähteeseen. Useimmiten yrityksen virtuaalivaluuttojen louhinta ja/tai kaupankäynti täyttää elinkeinotoiminnan tunnusmerkit, mutta tämä kannattaa tarkistaa poikkeuksien takia kirjanpitäjältäsi.

Jos virtuaalivaluutalla käytävä kauppa ei täytä elinkeinotoiminnan tunnusmerkkejä, toimintaa verotetaan TVL:n mukaan. TVL:n mukaisessa verotuksessa virtuaalivaluutan realisoitunut arvonnousu on niin ikään veronalaista tuloa. Sen sijaan arvonlaskua ei voi vähentää verotuksessa, kuten edellä kohdassa 2.1 on kerrottu.

Yhteenvetona:

1) Krypto- ja virtuaalivaluuttojen käsittelystä ja louhinnasta syntyvät kulut ova vähennyskelpoisia pääomatulojen verotuksessa.

2) Krypto- ja virtuaalivaluuttojen arvonalenemisesta syntyvät tappiot ovat vähennyskelpoisia, mikäli ne voidaan laskea elinkeinon tulonlähteeksi. Useimmissa tapauksissa virtuaalivaluuttatoiminta nähdään elinkeinon tulonlähteeksi, mutta varmista tämä tilitoimistoltasi.

Mikäli tarvitset krypto- ja virtuaalivaluutat tuntevan tilitoimiston, niin ota yhteyttä ja keskustellaan asiasta lisää: https://selectfinancial.fi/yhteystiedot/ Teemme myös tarvittaessa Verohallinnolle ennakkoratkaisupyyntöjä, joista saadaan varmistus kirjaustavalle. Tarvittaessa hoidamme myös Oikauslautakunnan, Keskusverolautakunnan sekä Hallinto-oikeuden hakemukset.

Select Financial Services on tilitoimisto Helsingissä. Toimistomme sijaitsee Ateneumin vieressä, mutta tarjoamme tilitoimistopalveluita ja kirjanpitoa digitaalisten työkalujen avulla ympäri Suomen. Meiltä saat lakisääteisen kirjanpidon lisäksi tukea kaikkiin liiketoimintatilanteisiin, ja kun pyörität liiketoimintaasi sähköisen taloushallinnon kautta, ei etäisyyksillä tai kellonajalla ole väliä. Select avaa blogissaan kirjanpidon ja sähköisen taloushallinnon käytäntöjä sekä prosesseja.

Arttu Talvitie

Arttu Talvitie

Arttu on pitkän linjan tekijä monella eri saralla. Hän on toiminut yrittäjänä ja freelancerina niin tapahtumatuotannossa kuin visuaalisella alalla. Opiskelukokemusta kertyi Aallon kauppakorkeakoulussa, ja sieltä matka jatkui uraksi startup-maailmassa, missä Arttu oli mukana kasvattamassa Holvia kuudesta työntekijästä yli kuudenkymmenen ihmisen yritykseksi. Tekeminen ja asioiden aikaansaaminen on aina ollut Artun suurimpia motivaattoreita, kuten myös uuden oppiminen ja kokemuksien kerääminen. Selectillä Arttu tekee myyntiä ja markkinointia, sekä auttaa asiakkaita ratkaisemaan liiketoimintahaasteitaan. Liittyivät ne sitten hinnoitteluun, rahoituksen hakemiseen tai oikeastaan mihin vain.