Select Financial Services on helsinkiläinen tilitoimisto, joka palvelee kasvu- ja asiantuntijayrittäjiä. Select hoitaa kirjanpidon digitaalisesti ja taloushallinnon sähköisesti, sekä kertoo näistä työkaluista ja käytännöistä blogissaan. Tässä blogitekstissä käsittelemme sähköistä reskontraa.

Reskontralla tarkoitetaan listaa tietyistä yrityksen liiketapahtumista, kuten ostoista ja myynneistä. Yleisimmät reskontrat ovat juurikin myyntireskontra ja ostoreskontra, joita käytetään yrityksen maksuliikenteen valvontaan. Käytännössä nämä reskontrat ovat listoja laskuista ja niiden maksutilanteesta: kun yritys saa tai lähettää laskun, niin se merkataan reskontraan; kun kyseinen lasku maksetaan, niin se merkitään reskontraan oikeaan laskun yhteyteen. Myyntireskontra on siten lista, joka kertoo yrityksen myynneistä ja saatavista, kun taas ostoreskontra kertoo vastaavasti yrityksen ostoista ja veloista.

Myynti- ja ostoreskontrien avulla yritys seuraa, että saa kaikki maksut asiakkailtaan, eikä vastaavasti jätä maksamatta omia laskujaan. Maksuliikenteen valvonnan lisäksi reskontralla on merkitys kirjanpidossa: suoriteperusteisessa kirjanpidossa liiketapahtumat merkitään kirjanpitoon, silloin kun ne tapahtuvat, ja silloin kun ne maksetaan. Siksi lasku kirjataan kirjanpitoon heti suorituksen saapuessa, eikä laskun maksupäivänä. Maksun saapuessa kirjanpitoon tehdään uudet merkinnät, jotka täsmäyttävät yrityksen varat ja velat. Suuri osa kirjanpidosta siis hyödyntää reskontria, vaikkei reskontra olekaan varsinainen osa kirjanpitoa.

Paperilaskujen käsittelyssä tulee enemmän virheitä kuin sähköisen reskontran kanssa.

Sähköinen reskontra

Me Selectillä hyödynnämme viimeisimpiä taloushallinnon ohjelmistoja, kuten Procountoria ja Holvia. Procountor esimerkiksi mahdollistaa sähköiset myynti- ja ostoreskontrat, sekä niiden käyttämisen internetin välityksellä. Vaikka tilitoimistomme sijaitsee Helsingissä, niin voimme digitaalisilla työkaluilla palvella asiakkaita ympäri Suomen.

Sähköisen reskontran avulla laskujen käsittelyä voidaan suoraviivaistaa ja samalla vähentää inhimillisten erheiden määrää. Digitaalisten työkalujen avulla säästää aikaa ja vaivaa, jonka voi käyttää suoraan tuottavaan toimintaan. Ota yhteyttä, niin voimme kertoa miten siirryt sähköiseen reskontraan ja saa enemmän irti liiketoiminnastasi.

Lue lisää sähköisestä ostoreskontrasta

Lue lisää sähköisestä myyntireskontrasta

Ota yhteyttä

Arttu Talvitie

Arttu Talvitie

Arttu on pitkän linjan tekijä monella eri saralla. Hän on toiminut yrittäjänä ja freelancerina niin tapahtumatuotannossa kuin visuaalisella alalla. Opiskelukokemusta kertyi Aallon kauppakorkeakoulussa, ja sieltä matka jatkui uraksi startup-maailmassa, missä Arttu oli mukana kasvattamassa Holvia kuudesta työntekijästä yli kuudenkymmenen ihmisen yritykseksi. Tekeminen ja asioiden aikaansaaminen on aina ollut Artun suurimpia motivaattoreita, kuten myös uuden oppiminen ja kokemuksien kerääminen. Selectillä Arttu tekee myyntiä ja markkinointia, sekä auttaa asiakkaita ratkaisemaan liiketoimintahaasteitaan. Liittyivät ne sitten hinnoitteluun, rahoituksen hakemiseen tai oikeastaan mihin vain.