Koronaviruksen vaikutukset yrittäjälleYrittäjävinkit

Ravintolatuet koronaepidemian myötä ovat tulleet hakuun sekä maksuun

Ravintoloiden toiminta on ollut koronaepidemian ja sen tuomien rajoitusten myötä suuressa myllerryksessä. Monet yrityksistä taistelevat maksuvaikeuksien kanssa, ja niihin onkin tärkeä reagoida nopeasti. Ravintolatoiminnassa on usein paljon kiinteitä kuluja, kuten suuret vuokrat, mikä tekee taloudellisesta tilanteesta entistä haastavamman. Onneksi nyt on tullut pieniä helpotuksia toiminnan jatkamiseen tukien muodossa.

Business Finland ja ELY-keskus ovat jakaneet aiemmin keväällä kehitysrahoitusta, mutta nämä tuet on ajettu nyt alas, ja tilalle on tullut paremmin kohdistettuja tukia. BF:n ja ELY:n rahoitukset olivat tarkoitettu juurikin kehittämisprojekteihin, eikä varsinaiseen operatiiviseen toimintaan. Nyt on kuitenkin kolme operatiiviseen toimintaan tarkoitettua tukea:

1) Ravintolatuki toiminnan rajoittamisen pohjalta
2) Uudelleentyöllistämistuki
3) Yleinen kustannustuki

1) Ravintolatuki toiminnan rajoittamisen pohjalta

Ravintolat määrättiin suljettavaksi hallituksen päätöksellä, mikä on aiheuttanut suuria ansiomenetyksiä monille yrityksille. Hyvityksenä tästä, hallitus on päättänyt myöntää kaikille ravintoloille tuen, joka perustuu menetetyn liikevaihdon määrään.

Hyvitystä voivat saada sellaiset yritykset, joiden rajoitusvelvoitteen 4.4. – 31.5.2020 aikainen keskimyynti on ollut pienempi yritystoiminnan luonteen mukaisesti tarkasteltuna joko

  1. vuoden 2020 tammi-helmikuun tai
  2. vuoden 2019 huhti-toukokuun keskimyyntiin verrattuna.

Tarkastelu tehdään siltä ajanjaksolta, joka on ollut hakijan kannalta suurempi. Taustatietona käytetään yrityksen verottajalle arvonlisäverotuksessaan ilmoittamaa tietoa. Niille päätoimisille yrityksille, joilla on verottajalle toimitettu 4/2020 alv-ilmoitus, maksetaan hyvitys kahdessa erässä automaattisesti. Useimmille yrityksille on jo tullut ensimmäinen maksuerä.

Voitte tarkistaa tästä linkistä onko yrityksenne oikeutettu ravintolatukeen. Mikäli koette, että juuri teidän yritykseenne kohdistunut maksupäätös ei ole oikein, niin voitte hakea siihen muutosta KEHAn asiointipalvelusta.

Joukkomaksatuksen piirissä oleville hyvityksen ennakkona maksettavan ensimmäisen osaerän laskentaperuste on: Tammi/helmikuun 2020 tai huhti/toukokuun 2019 kuukausimyynti (vertailuluku) * 0,75 (myynnin laskun olettama) * 0,15 (hyvitysosuus) = hyvityksen määrä.

Loppumaksu maksetaan huhtikuun tosiasiallisen myynnin aleneman perusteella vertailtuna edullisimpaan referenssiajankohtaan seuraavalla laskentaperusteella: Keskimyynti enintään miljoona euroa: yrityksen hyvitysosuus rajoitusajalta on 15 prosenttia, jolloin laskukaava on seuraava: (huhtikuun myynnin alenema verrattuna vertailukuukausien keskimyyntiin) * 15% *1/30 * 58 – ennakkona maksettu osuus = lopullinen hyvitys

2) Uudelleentyöllistämistuki ravintoloille

Monet valtion tuista ovat tarkoitettu parantamaan työllistymistä, niin myös juuri tämä tuki. Tuen tausta-ajatus on, että ravintola voi palkata nyt kesällä saman määrän työntekijöitä kuin yrityksellä oli helmikuussa 2020. Vaikka kassa olisikin koronaepidemian tuomien rajoituksien myötä tyhjä.

Ravintoloiden on siis mahdollista hakea tukea uudelleentyöllistämiseen 1000 € työntekijää kohden enintään siitä työntekijämäärästä, joka yrityksellä on ollut helmikuussa 2020 laskennallisesti kokoaikaisessa työsuhteessa. Tuen saamisen edellytyksenä on, että yritykselle syntyy työntekijästä palkkakustannuksia 31.5. jälkeen kolmen kuukauden ajalta vähintään 2 500 euroa, tai henkilöstöpalveluyrityksen laskutusta vähintään 4 500 € vuokratyöntekijää kohden.

Tukea haetaan KEHAn asiointipalvelusta ja hakemuksen täyttäminen on todella helppoa. Lasket vain kuinka monta täysipäiväistä työntekijää yrityksellä on ollut palveluksessa laskennallisesti helmikuussa 2020 ja täytät yrityksesi tiedot järjestelmään.

3) Yleinen kustannustuki

Yleinen kustannustuki on tarkoitettu kaikille koronaepidemiasta kärsineille yrityksille. Tuen käyttökohde on operatiivinen toiminta, ja sen pitäisi tulla haettavaksi vielä kesäkuun aikana lakimuutoksen myötä. Tarkempaa päivämäärää ei ole, ja myöhästymisetkin ovat mahdollisia. Tuesta ei ole vielä tarkempia tietoja, mutta tällä hetkellä oletettavasti muut koronatuet vähennetään yleistuesta.

Select Financial Services on tilitoimisto, joka tukee asiakkaitaan tilanteessa kuin tilanteessa. Autamme lakisääteisen kirjanpidon lisäksi rahoitushakemuksissa, liiketoiminnan kehittämisessä sekä yllättävissä liiketoimintaympäristön muutoksissa. Toimistomme sijaitsee Ateneumin vieressä, mutta tarjoamme sähköisiä tilitoimistopalveluita ja kirjanpitoa digitaalisten työkalujen avulla ympäri Suomen. Select avaa blogissaan kirjanpidon ja sähköisen taloushallinnon käytäntöjä sekä prosesseja. Tällä hetkellä kirjoitamme myös paljon koronaviruksen vaikutuksista yrittäjälle.

Arttu Talvitie

Arttu Talvitie

Arttu on pitkän linjan tekijä monella eri saralla. Hän on toiminut yrittäjänä ja freelancerina niin tapahtumatuotannossa kuin visuaalisella alalla. Opiskelukokemusta kertyi Aallon kauppakorkeakoulussa, ja sieltä matka jatkui uraksi startup-maailmassa, missä Arttu oli mukana kasvattamassa Holvia kuudesta työntekijästä yli kuudenkymmenen ihmisen yritykseksi. Tekeminen ja asioiden aikaansaaminen on aina ollut Artun suurimpia motivaattoreita, kuten myös uuden oppiminen ja kokemuksien kerääminen. Selectillä Arttu tekee myyntiä ja markkinointia, sekä auttaa asiakkaita ratkaisemaan liiketoimintahaasteitaan. Liittyivät ne sitten hinnoitteluun, rahoituksen hakemiseen tai oikeastaan mihin vain.