Yrittäjävinkit

Yrittäjä, muista nämä 8 luontoisetua

Tämä blogiposti on kirjoitettu yhden henkilön osakeyhtiön yrittäjän näkökulmasta, mutta vinkkejä voidaan soveltaa myös isompiin yrityksiin ja muihin yhtiömuotoihin. Tarkistathan oman yhtiömuotosi tarkemmat ohjeet esimerkiksi tilitoimistoltasi tai suoraan verottajalta. Voit lukea aikaisemmasta artikkelistamme muista yrittäjän verottomista korvauksista

Yrittäjän työsuhde-edut?

Osakeyhtiötä pyörittävä yrittäjä voi tarjota itselleen “työsuhde-etuja”, vaikkei olekaan varsinaisesti työsuhteessa omaan yritykseensä. Virallisesti näitä etuja kutsutaan luontoiseduksi. Työsuhde-etujen tulee olla saman yhtiön kaikille yrittäjille ja työntekijöille yhdenvertaiset, joten mikäli yrityksessä on myös muita yrittäjiä tai työntekijöitä, niin heille kaikille pitää tarjota samat edut. Yhden henkilön yhtiössä tämä on kuitenkin helppoa järjestää, koska asiaa tarvitsee tarkastella vain yhden henkilön näkökulmasta. 

Yrityksen suomalla työsuhde-edulla tarkoitetaan sitä, että yritys maksaa työntekijän tai yrittäjän puolesta tämän kuluja, esimerkiksi tarjoamalla yrityksen omistaman puhelimen tai auton käytettäväksi ilman veloitusta. On hyvä tiedostaa, että nämä edut huomioidaan edunsaajan henkilöverotuksessa. 

Saatu etu huomioidaan henkilöverotuksessa verotusarvon määrällä. Verotusarvo on verottajan arvioima arvo saadulle etuudelle. Tämä arvo “lisätään” osaksi verotettavaa palkkaa, vaikka kyse on esimerkiksi puhelimen käyttöedusta, eikä varsinaisesta rahapalkasta. Eli jos palkkasi olisi vaikka 3000€ ja saat yhtiöltäsi puhelinedun, niin verottaja laskee verot summasta joka sisältää palkan + edut. Eli tässä tapauksessa 3020€ (palkka + puhelinetu, jonka verotusarvo on kiinteä 20€). 

Yrittäjän kannattaa tarkastaa, että hyötyykö hän seuraavista eduista: 

  • Puhelinetu
  • Tietoliikenne-etu
  • Lounasetu
  • Liikunta- ja kulttuurietu
  • Autoetu
  • Matkalippu- ja pyöräetu
  • Asuntoetu

Yrittäjän Puhelinetu

Yritys voi antaa yrittäjälle käyttöön puhelimen ja puhelinliittymän, mistä syntyy palkan päälle 20€/kk verotusarvo. Kyseinen verotusarvo on aina kiinteä, mutta puhelimien ja liittymien hintaskaala on nykyään hyvin laaja, ja sen takia kannattaa miettiä millaisen liittymän tarvitsee. Mikäli pärjää vitosen puhelimella ja liittymällä, niin puhelinetua ei kannata hankkia. Mutta mikäli puhelinedun hankkii, niin on mahdollista panostaa parhaisiin (kalleimpiin) puhelimiin ja nopeimpiin kännykkäliittymiin. Se ei kuitenkaan nosta verotusarvoa laisinkaan. 

Yrittäjän Internet-yhteys

Yritys voi maksaa yrittäjälle kotiin internet-yhteyden ilman, että siitä syntyy verotettavaa tuloa. Tässä on mitä ilmeisimmin taustalla ajatus siitä, että internet on suurimmalle osalle yrittäjistä niin oleellinen työkalu, ettei sellaisen hankkimisesta kannata rankaista ylimääräisillä veroilla. On kuitenkin tärkeä huomata, että laskussa pitää olla yrityksen nimi maksajan kohdalla. Yrittäjä ei voi hankkia henkilökohtaista liittymää ja sitten korvata sitä yrityksen rahoilla. 

Yrittäjän Lounasetu

Yritys voi maksaa yrittäjän lounaat työpäivinä aina 10,90€ hintaan saakka, ja näistä syntyy verotettavaa tuloa ainoastaan 75% eli 8,18€. Eli mikäli yrittäjä työskentelee esimerkiksi 20 päivää kuukaudessa ja ostaa silloin lounaat itselleen yrityksen rahoilla, tulee hänen verotusarvokseen 163,60€, vaikka hän on saanut lounaita 218€ edestä. Myös lounasedussa on hyvä huomata, että yrittäjä ei voi maksaa lounaitaan henkilökohtaisesti ja korvata niitä myöhemmin, vaan laskutettavan tahon pitää olla yritys suoraan. Tämän takia lounasruokailu pitää käytännössä järjestää ulkopuolisen palveluntarjoajan kanssa: joko tekemällä erillisen sopimuksen jonkun ravintolan kanssa, tai hyödyntämällä erilaisia lounaskorttipalveluita. Lounaskorttipalveluita hyödyntäessä kannattaa laskea, että on etu enää kannattava palvelumaksujen jälkeen. 

Yrittäjän Liikunta- ja kulttuurietu

Yrittäjien ja työntekijöiden hyvinvoinnista on haluttu huolehtia tarjoamalla yhtiöille mahdollisuus tarjota verotonta liikunta- ja kulttuurietua 400€ arvosta vuodessa. Eli tällä edulla ei ole verotusarvoa, eikä sitä siten huomioida henkilöverotuksessa. Myös yritys saa vähentää kulun täysimääräisenä verotuksessa, joten etu kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Tässä edussa on tärkeä muistaa huomioida sama seikka kuin muissakin: laskussa tai kuitissa pitää näkyä maksajana yritys, eikä yrittäjä voi korvata itselleen itsemaksamiaan kuluja. 

Yrittäjän Autoetu (henkilöauto)

Ei ole täysin yksiselitteistä, kannattaako yritykselle ostaa auto, jota yrittäjä saa käyttää myös vapaa-ajalla. Se kuinka suuri verotusarvo autosta syntyy, liittyy moniin seikkoihin, kuten auton ikään ja siihen maksaako yritys myös bensat, huollot muut autoon liittyvät kulut. Voit laskea verottajan laskurilla millaisen verotusarvon auto muodostaisi yrityksen kautta omistettuna. Auton ostaminen pitää kuitenkin huomioida myös yhtiön verotuksessa: työsuhdeauto ei ole yhtiön verotuksessa täysin verovähennyskelpoinen, esim alv-vähennyksien suhteen.  

Monet yrittäjät valitsevat yrityksen suoman autoedun sijasta kilometrikorvaukset. Kilometrikorvauksella tarkoitetaan sitä, että yrittäjän käyttäessä autoaan työhön liittyvään ajoon, yritys voi maksaa yrittäjälle tästä verotonta korvausta. Korvauksen määrä vaihtelee vuosittain, ja vuonna 2021 se on 0,44€/km. Usein, varsinkin vanhempien autojen kohdalla, on edullisempaa nostaa kilometrikorvausta omasta autosta, kuin saada yhtiöltä autoetu. Tämäkin hyötysuhde voi toisaalta vaihtua nopeasti, mikäli autoa joudutaan huoltamaan paljon. 

Tämä teksti on kirjoitettu henkilöauton näkökulmasta, ja pakettiautossa on vielä omia säädöskiemuroita liittyen yhtiön omiin verovähennyksiin, esimerkiksi alvien suhteen. Paketti- tai kuorma-auton kohdalla voikin olla fiksumpaa omistaa ajoneuvo yhtiön kautta. Kysy lisää tilitoimistoltasi. 

Yrittäjän Matkalippu- ja pyöräetu

Yhtiö voi tarjota luontoisetuna mahdollisuuden saapua työpaikalle julkisella liikenteellä tai pyörällä. Yhtiö voi tarjota 3200€ edestä matkalippuja ilman, että tästä syntyy työntekijälle verotettavaa hyötyä. Tämä 3200€ voi sisältää 1200€ kuluja per vuosi työsuhdepyörästä. Pyörän verotusarvo lasketaan jakamalla pyörän kulut todennäköisillä käyttövuosilla. Eli on mahdollista ostaa työsuhdepyörä, jonka hinta 3600€ ja todennäköinen käyttöikä 3 vuotta. Tällöin vuosittain verohyöty on tuen piirissä (3600€/3v=1200€/v). 

Yrittäjän Asuntoetu

Yhtiön on myös mahdollista ostaa tai vuokrata asunto, ja antaa se yrittäjän käyttöön. Verotusarvo on usein pienempi, kuin mitä varsinaiset asumiskulut olisivat, joten edun määrä kannattaa tarkistaa. Voit laskea työsuhdeasunnon verotusarvon esimerkiksi Vuokraturvan laskurilla. Kuten autoetuun, niin myös tämän edun verotusarvoon vaikuttaa se, maksetaanko vuokran lisäksi muitakin kuluja, kuten sähköt. Mikäli myös työskentelee kotoa käsin, niin silloin osa vuokrasta voidana jyvittää myös suoraan yhtiön toimitilakuluiksi. Kysy lisää tilitoimistoltasi. 

Tämän artikkelin tarkoitus on olla kattava yleissilmäys yrittäjän luontoisetuihin, mutta on hyvä huomata, että jokainen yritys ja tilanne on erikseen arvioitava tapaus, eikä arviointia voi tehdä tämän tekstin pohjalta. Suosittelen kysymään aiheesta lisää tilitoimistoltasi, tai perehtymään verottajan ohjeisiin luontoisetujen verotuksesta. Muistathan joka tapauksessa informoida kirjanpitäjääsi, mikäli hyödynnät luontoisetuja. Parhaassa tapauksessa voitte käydä kirjanpitäjän kanssa läpi, mitkä luontoisedut olisivat yhtiöllesi hyödyllisimpiä. 

Select Financial Services on tilitoimisto, joka tukee asiakkaitaan tilanteessa kuin tilanteessa. Autamme lakisääteisen kirjanpidon lisäksi missä tahansa liiketoimintatilanteessa. Esimerkiksi rahoitushakemuksissa, liiketoiminnan kehittämisessä sekä yllättävissä liiketoimintaympäristön muutoksissa. Toimistomme sijaitsee Helsingin keskustassa, mutta tarjoamme sähköisiä tilitoimistopalveluita ja kirjanpitoa digitaalisten työkalujen avulla ympäri Suomen. Kirjoittaja Arttu toimiii liiketoimintakonsulttina Selectillä. 

Arttu Talvitie

Arttu Talvitie

Arttu on pitkän linjan tekijä monella eri saralla. Hän on toiminut yrittäjänä ja freelancerina niin tapahtumatuotannossa kuin visuaalisella alalla. Opiskelukokemusta kertyi Aallon kauppakorkeakoulussa, ja sieltä matka jatkui uraksi startup-maailmassa, missä Arttu oli mukana kasvattamassa Holvia kuudesta työntekijästä yli kuudenkymmenen ihmisen yritykseksi. Tekeminen ja asioiden aikaansaaminen on aina ollut Artun suurimpia motivaattoreita, kuten myös uuden oppiminen ja kokemuksien kerääminen. Selectillä Arttu tekee myyntiä ja markkinointia, sekä auttaa asiakkaita ratkaisemaan liiketoimintahaasteitaan. Liittyivät ne sitten hinnoitteluun, rahoituksen hakemiseen tai oikeastaan mihin vain.