Opastusta kirjanpitoonYrittäjävinkit

Opastusta kirjanpitoon: yrittäjän verottomat korvaukset työhuonevähennys ja päiväraha

Yritys voi maksaa verottomia korvauksia yrittäjälle ja työntekijöille. Yleisimmät ja merkittävimmät näistä ovat päiväraha, työhuonevähennys ja kilometrikorvaukset. Nämä korvaukset voivat olla merkittäväkin osa yrityksestä nostettavia palkkioita ja siksi ne on myös tärkeä huomioida verotusta ja kassavirtaa optimoidessa. Konsultoi tarvittaessa kirjanpitäjääsi. Voit lukea toisesta artikkelistamme yrittäjän luontoiseduista.

Päiväraha

Päivärahan tarkoitus on korvata työntekijällä tai yrittäjälle työmatkan takia nousseista elinkustannuksia. Osapäiväraha yli kuuden tunnin työmatkasta on 19€ ja kokopäiväraha on 42€ mikäli työmatka on yli 10 tuntia. Koska päivärahan on tarkoitus korvata kasvaneita elinkustannuksia, niin yrityksen maksamat ruokailukustannukset pienentävät sitä. Mikäli yritys kustantaa ruokailun työmatkan aikana, on päivärahan määrä puolet edellä mainituista (osapäiväraha: 1 ruokailu, kokopäiväraha 2 ruokailua). Mikäli työmatka suuntautuu kotimaan ulkopuolelle, maksetaan päiväraha verottajan erillisen taulukon mukaan.

Osakeyhtiön tapauksessa päiväraha voidaan maksaa verottomana korvauksena työntekijälle tai yrittäjälle. Toiminimen tapauksessa päivärahat vähennetään verotuksessa, eikä niitä varsinaisesti “makseta”.

Työhuonevähennys

Mikäli yrittäjä työskentelee kotoaan käsin, voi yritys vuokrata osan asunnosta, jolloin kulut saadaan helposti yrityksen piikkiin. Tämä on selkeintä mikäli tietty osa asunnosta on liiketoiminnan käytössä, jolloin on helppo laskea yrityksen oikeat kulut suhteessa koko asunnon pinta-alaan. Toiminimi voi tehdä tämän vähennyksen helposti veroilmoituksessaan, osakeyhtiön tapauksessa on helpointa, että yritys vuokraa osan asunnosta liiketoiminnan käyttöön. Näin saadaan vuokrasopimuksesta myös kirjanpitoa varten vaadittava tosite.

Myös osakeyhtiön työntekijä voi tehdä verotuksessa työhuonevähennyksen mikäli hän työskentelee kotoa käsin. Mikäli yli 50% ansiotyöpäivistä tehdään kotoa, voidaan vähentää vuodessa 880€ (vuonna 2018), mikäli työpäivistä alle 50% tehdään kotoa, voidaan verotuksessa vähentää 440€. Mikäli kotoa käsin tehdään vain satunnaisia sivutuloja, saa verotuksessa vähentää 220€.

Pikakooste päivärahasta ja työhuonevähennyksestä

1) Päiväraha ja työhuonevähennys ovat kilometrikorvauksen lisäksi yleisimmät ja merkittävimmät mahdollisuudet maksaa verotonta korvausta työntekijälle tai yrittäjälle.

2) Mikäli työmatka sijoittuu 15 km päähän normaalista työpisteestä, niin voidaan maksaa puolipäivärahaa 19€ (alle 6h) tai kokopäivärahaa 42€ (yli 10h). Päivärahaa ei makseta mikäli yritys tarjoaa ruuat työajalla.

3) Jos käyttää kotiaan työskentelyyn, voi yritys maksaa siitä korvauksen esimerkiksi vuokraamalla osan asunnosta yrityksen käyttöön. Mikäli yritys ei suoraan maksa työhuoneesta, voidaan henkilökohtaisessa verotuksessa tehdä työhuonevähennys (880€ kun yli puolet työajasta / 440€ kun alle 50% työajasta.)


Select Financial Services on tilitoimisto Helsingissä. Toimistomme sijaitsee Ateneumin vieressä, mutta tarjoamme tilitoimistopalveluita ja kirjanpitoa digitaalisten työkalujen avulla ympäri Suomen. Meiltä saat lakisääteisen kirjanpidon lisäksi tukea kaikkiin liiketoimintatilanteisiin, ja kun pyörität liiketoimintaasi sähköisen taloushallinnon kautta, ei etäisyyksillä tai kellonajalla ole väliä. Select avaa blogissaan kirjanpidon ja sähköisen taloushallinnon käytäntöjä sekä prosesseja.

Arttu Talvitie

Arttu Talvitie

Arttu on pitkän linjan tekijä monella eri saralla. Hän on toiminut yrittäjänä ja freelancerina niin tapahtumatuotannossa kuin visuaalisella alalla. Opiskelukokemusta kertyi Aallon kauppakorkeakoulussa, ja sieltä matka jatkui uraksi startup-maailmassa, missä Arttu oli mukana kasvattamassa Holvia kuudesta työntekijästä yli kuudenkymmenen ihmisen yritykseksi. Tekeminen ja asioiden aikaansaaminen on aina ollut Artun suurimpia motivaattoreita, kuten myös uuden oppiminen ja kokemuksien kerääminen. Selectillä Arttu tekee myyntiä ja markkinointia, sekä auttaa asiakkaita ratkaisemaan liiketoimintahaasteitaan. Liittyivät ne sitten hinnoitteluun, rahoituksen hakemiseen tai oikeastaan mihin vain.