Koronaviruksen vaikutukset yrittäjälleYrittäjävinkit

Työ- ja elinkeinoministeriö: Uusi tuki ravintoloille koronaepidemian myötä.

Koronapandemian aiheuttaman poikkeustilan myötä moni yritys on joutunut taloudelliseen ahdinkoon. Julkinen puoli reagoi tähän nopeasti ja toi yrittäjille erilaisia tukipaketteja tilanteen hallitsemiseen, mistä olemme kirjoittaneet aikaisemmissa blogiposteissa. Valitettavasti monet tuista kohdistuvat kehitysprojekteihin, joka ei ole se akuutein tarve monissa koronaepidemian runtelemissa yrityksissä.

Eilen illalla Suomen hallitus  onneksi tiedotti toimialakohtaisesta tuesta ravintoloille, jonka tarkoitus on helpottaa toiminnan uudelleenaloituksesta syntyvien kulujen kanssa. Ravintolat ovat olleet rajoitteiden takia suljettuna ja oletettavasti monen yrityksen kassa on tyhjä, mikä hankaloittaa ovien avaamista uudestaan.

Kaksiosainen tuki ravintoloille koronan myötä

Tuki on vasta hallituksen valmistelussa ja siirretään eduskunnan arvioitavaksi parin päivän kuluttua. Byrokratian rattaat pyörivät hitaasti, ja tukea voidaankin olettaa aikaisintaan vasta kesällä ja pahimassa tapauksessa myöhemmin.

Matkan varrella tuen muoto ja yksityiskohdat voivat muuttua radikaalistikin, mutta tällä hetkellä ehdotettu tuki on kaksiosainen: “uudelleentyöllistämisen tuki” & “hyvitys toiminnan rajoittamisesta”. Tuki vaatii lakimuutoksen ja lain voimaantulo edellyttää, että Euroopan komissio on hyväksynyt lakiehdotukseen sisältyvän valtiontuen. Hallituksen esitys liittyy valtion vuoden 2020 III lisätalousarvioesitykseen.

Uudelleentyöllistämisen tuki ravintoloille koronaepidemian myötä

Tämä tuki myönnetään hakemuksen perusteella ja sen tulee jakamaan ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus KEHA-keskus. Tuen määrä on 1000€ per työntekijä ja työntekijöiden määrä määrittyy koronaepidemiaa edeltäneen tilanteen mukaan.

Tuen tarkoituksena on saada työllistettyä ravintola-alan työntekijöitä, ja siksi jokaisen tuetun työsuhteen tulee olla laajempi kuin tuetun määrän osuus: “Edellytyksenä tuen myöntämiselle on, että yrityksen maksama palkkasumma työntekijälle rajoituksen päättymisen jälkeen kolmen kuukauden ajalta on yhteensä vähintään 2 500 euroa.” Eli yrityksen pitää pystyä työllistämään työntekijä myös tukipaketin saamisen jälkeen. Yrityksen saamat mahdolliset muut tuet voivat vaikuttaa lopulliseen tuen määrään.

Hyvitys toiminnan rajoittamisesta ravintoloille koronapandemian myötä

Tämä tuki on tarkoitettu kiinteiden kulujen kattamiseen ravintolatoiminnassa, ja se on tarkoitus maksaa automaattisesti kaikille ravintoloille, jotka eivät ole hakeneet muita tukia. Mikäli yritys on hakenut muita tukia, voi se hakea myös tätä tukea hakemuksen kautta.

Tuen määrä lasketaan automaattisesti verohallinnolta saatavien yrityskohtaisten arvonlisäverotietojen perusteella. Hyvityksen määrään vaikuttaa se, kuinka paljon yrityksen myynti on huhtikuussa laskenut verrattuna tammi-helmikuun keskimääräiseen myyntiin. Tässä vaiheessa tukipaketin valmistelua on epäselvää, että miten tässä huomioidaan yritykset joiden toiminta on ollut jo valmiiksi poikkeuksellista jo tammi-helmikuussa.

Meillä on esimerkiksi yksi asiakasravintola, joka muutti vuodenvaihteessa, minkä myötä myynnit tammi-helmikuussa olivat tavallista vuotta pienemmät. On myös valitettavaa, että monille ravintoloille tammi-helmikuu ovat lähtökohtaisesti yhdet vuoden hiljaisimmista kuukausista. En osaa sanoa, mutta toivon, että hakemuksella haettavissa tuissa tällaiset asiat voitaisiin huomioida.

Hyvityksen määrä määräytyy yrityksen myynnin muutoksesta yksittäisenä kuukautena: vain muutoksen mukainen osuus joustamattomista juoksevista kustannuksista hyvitetään. Kohtuullisena hyvityksenä pidetään 15 %. Hyvityksellä ei kompensoida myynnin laskua, jota hyödynnetään laskennallisesti hyvityksen määrittelyssä. Hyvitys voi enimmillään olla 500 000 euroa.

Valtioneuvoston tämän hetkinen tiedonanto sanoo “hyvityksen määrästä vähennetään mahdolliset ELY-keskukselta tai Business Finlandilta saadut koronaepidemiaan perustuvat tuet”, mikä kuulostaa sinänsä oudolta, koska ELYn ja BFn tuet ovat tarkoitettu kehitysprojektiin, eikä niitä voi suunnata millään tavoin kiinteisiin kustannuksiin… Tämä rajoite voisi käytännössä johtaa esimerkiksi sellaiseen tilanteeseen, jossa kehitystukea saaneen ravintolan ei kannata avata oviaan, vaan jatkaa uusien liiketoimintakonseptien suunnittelua ilman myyntiä.

Mikäli tarvitset tukea tukiviidakossa tai muita tilitoimistopalveluita, niin ota yhteyttä.

Select Financial Services on tilitoimisto, joka tukee asiakkaitaan tilanteessa kuin tilanteessa. Autamme lakisääteisen kirjanpidon lisäksi rahoitushakemuksissa, liiketoiminnan kehittämisessä sekä yllättävissä liiketoimintaympäristön muutoksissa. Toimistomme sijaitsee Ateneumin vieressä, mutta tarjoamme sähköisiä tilitoimistopalveluita ja kirjanpitoa digitaalisten työkalujen avulla ympäri Suomen. Select avaa blogissaan kirjanpidon ja sähköisen taloushallinnon käytäntöjä sekä prosesseja. Tällä hetkellä kirjoitamme myös paljon koronaviruksen vaikutuksista yrittäjälle.

Arttu Talvitie

Arttu Talvitie

Arttu on pitkän linjan tekijä monella eri saralla. Hän on toiminut yrittäjänä ja freelancerina niin tapahtumatuotannossa kuin visuaalisella alalla. Opiskelukokemusta kertyi Aallon kauppakorkeakoulussa, ja sieltä matka jatkui uraksi startup-maailmassa, missä Arttu oli mukana kasvattamassa Holvia kuudesta työntekijästä yli kuudenkymmenen ihmisen yritykseksi. Tekeminen ja asioiden aikaansaaminen on aina ollut Artun suurimpia motivaattoreita, kuten myös uuden oppiminen ja kokemuksien kerääminen. Selectillä Arttu tekee myyntiä ja markkinointia, sekä auttaa asiakkaita ratkaisemaan liiketoimintahaasteitaan. Liittyivät ne sitten hinnoitteluun, rahoituksen hakemiseen tai oikeastaan mihin vain.