Koronaviruksen vaikutukset yrittäjälleYrittäjävinkit

Tukirahoitus koronaepidemian aikana – huhtikuu 2020: yksinyrittäjät, toiminimet ja osakeyhtiöt

Koronaepidemia on iskenyt todella rajusti talouteen ympäri maailman. Suomessakin on ruvettu hallitustasolta järjestämään lisärahoitusta koronasta kärsivälle pienyrityskentälle, mutta ohjeistukset ja rahoituksen kriteerit ovat olleet epäselvät ja ne ovat myös muuttuneet matkan varrella. Tässä blogipostissa kerromme tämän hetkiset (1.4.2020) tiedot rahoituksesta ja sen hakemisesta eri yhtiömuotojen ja työntekijämäärien mukaan. Tilanne on elänyt viime viikkojen aikana jatkuvasti, joten suosittelemme tarkistamaan viimeisimmät tiedot aina myös rahoittajan sivuilta.

Yksinyrittäjät hakee rahoitusta: Yritystuki kunnilta & Kelan tuet
2-5 hengen yritykset hakee rahoitusta: ELY-keskus
6-250 hengen yritykset hakee rahoitusta: Business Finland

Koronan tukirahoitus: Yksinyrittäjät – yritystuki kunnilta & Kelan tuet

Yksinyrittäjän tuet koronatilanteessa ovat vielä valitettavasti epäselvät, mutta ne tulevat perustumaan pitkälti Kelan tukiin ja kunnilta erikseen haettavaan yritystukeen.

Hallitus on esittänyt, että yrittäjät voisivat hakea alentuneen työtilanteen takia työttömyystukea, asumistukea ja toimeentulotukea ilman, että luopuvat yrittäjästatuksestaan. Näitä muutoksia ei ole kuitenkaan vielä vahvistettu. Sosiaalisen median yrittäjäryhmissä jotkut yrittäjät ovat kuitenkin kertoneet hakemuksien menneen läpi, vaikka virallista ohjeistusta ei vielä olekaan. Tuen hakeminen ennen virallisten ohjeistuksien julkaisemista tuskin haittaa hakemuksen käsittelyä. Kela päivittää viralliset ohjeet tälle sivustolle.

Lähiaikoina pitäisi myös tulla kuntien jakamaa yritystukea, jota yksinyrittäjät voivat hakea. Tästä ei ole vielä tarkempaa virallista tietoa, mutta esimerkiksi Helsingin Sanomat on uutisoinut siitä ja myös Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo tulevasta rahoituksesta sivuillaan. Tuki on tämän hetkisten tietojen mukaan tarkoitettu yksinyrittäjän kiinteiden kulujen (kuten vuokrien) kattamiseen ja sen arvo on 2 000 € (mikä laskee, jos hakee tuen lisäksi muita etuuksia, kuten työttömyysturvaa). Lue lisää kuntien rahoituksesta TEMin tiedotteesta ja Kelan tuista heidän sivuiltaan.

Koronan tukirahoitus: 2-5 hengen yritykset – ELY-keskus

ELY-keskus julkaisi eilen 31.3.2020 uuden rahoituksen yrityksille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Yksinyrittäjät eivät kuulu ELY-keskuksen avustuksen piiriin, eivätkä yli viiden hengen yritykset. Työntekijäksi määritellään vähintään 30 tuntia viikossa keskimäärin työskentelevät.

Ennen rahoituksen julkaisua ELY tiedotti, ettei yrittäjinä toimivia henkilöitä laskettaisi työntekijöiksi, vaan työntekijöiksi laskettaisiin vain työsuhteessa toimivat. Tämä rajoite on poistunut rahoituksen esittelysivustolta, joten oman tulkintani mukaan työntekijöiksi laskettaisiin nyt myös yrityksestä palkkaa saavat yrittäjät. Vielä viime viikonloppuna suuri kysymysmerkki oli, mistä esimerkiksi kolmen yrittäjätyöntekijän osakeyhtiö voisi hakea tukia. Kysyin tätä esimerkiksi suoraan Business Finlandin asiantuntijoilta, jotka sanoivat ettei virallista ohjeistusta ole. Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin siltä, että ELY-keskus on oikea rahoituksen tarjoaja myös heille. Lue lisää ELY-keskuksen rahoituksesta heidän sivuiltaan.

Koronan tukirahoitus: 6-250 hengen yritykset – Business Finland

Suomalaiset yritykset (oy, oyj, ay, ky, osk) voivat hakea rahoitusta Business Finlandilta. Eli toisin kuin ylempänä esitellyt rahoitukset, Business Finlandin rahoitus ei sovi toiminimiyrittäjille työntekijämäärästä riippumatta. Business Finlandin rahoittamilla yrityksillä tulee olla 6-250 työntekijää (sisältää yrityksessä työskentelevät yrittäjät).

Kun Business Finlandin rahoitus alunperin julkaistiin, siinä ei ollut työntekijärajoituksia, ja esimerkiksi yhden ja kahden hengen osakeyhtiöt pystyivät lähettämään hakemuksia. Mikäli hakemus on saapunut Business Finlandille ennen kriteereiden muuttumista (27.3.), hakemus käsitellään vanhojen ehtojen mukaisesti. Lue lisää Business Finlandin rahoituksesta heidän sivuiltaan.

 

Mikäli tarvitset tukea liiketoiminnassasi, rahoituksenhakemisessa tai muissa tilitoimistopalveluissa, ota yhteyttä.

Select Financial Services on tilitoimisto, joka tukee asiakkaitaan tilanteessa kuin tilanteessa. Autamme lakisääteisen kirjanpidon lisäksi rahoitushakemuksissa, liiketoiminnan kehittämisessä sekä yllättävissä liiketoimintaympäristön muutoksissa. Toimistomme sijaitsee Ateneumin vieressä, mutta tarjoamme sähköisiä tilitoimistopalveluita ja kirjanpitoa digitaalisten työkalujen avulla ympäri Suomen. Select avaa blogissaan kirjanpidon ja sähköisen taloushallinnon käytäntöjä sekä prosesseja. Tällä hetkellä kirjoitamme myös paljon koronaviruksen vaikutuksista yrittäjälle.

Arttu Talvitie

Arttu Talvitie

Arttu on pitkän linjan tekijä monella eri saralla. Hän on toiminut yrittäjänä ja freelancerina niin tapahtumatuotannossa kuin visuaalisella alalla. Opiskelukokemusta kertyi Aallon kauppakorkeakoulussa, ja sieltä matka jatkui uraksi startup-maailmassa, missä Arttu oli mukana kasvattamassa Holvia kuudesta työntekijästä yli kuudenkymmenen ihmisen yritykseksi. Tekeminen ja asioiden aikaansaaminen on aina ollut Artun suurimpia motivaattoreita, kuten myös uuden oppiminen ja kokemuksien kerääminen. Selectillä Arttu tekee myyntiä ja markkinointia, sekä auttaa asiakkaita ratkaisemaan liiketoimintahaasteitaan. Liittyivät ne sitten hinnoitteluun, rahoituksen hakemiseen tai oikeastaan mihin vain.