Asiakasreferenssit

VISIO Festival – “Jännempää kuin telkkarin katsominen”

”Todellakin! Tämä on helvetisti jännempää kuin vaikkapa kotona television katsominen.” kertoo konkurssiin menneen VISIO Festivalin päätuottaja Shpat Qerimi Helsingin Sanomien haastattelussa, kun häneltä kysytään, aikooko hän järjestää festivaalin vielä uudestaan.

VISIO Festival on elektronisen musiikin ja taiteen festivaali, joka kerää vuosittain yli 4 000 ihmistä Helsingin Suvilahteen. Vuonna 2017 festivaalia järjestänyt osakeyhtiö meni konkurssiin 10 päivää ennen kuin tapahtuma oli tarkoitus järjestää. Nykyään tapahtumaa järjestää voittoa tavoittelematon yhdistys, ja VISIO Festival on Suomen suurin tekno- ja house-musiikkiin keskittynyt festivaali. Myös vuoden 2020 tapahtuma aiotaan näillä näkymin järjestää (3-4.7.2020), mutta järjestäjät tarkkailevat koronaepidemian vaikutuksia ja sopeuttavat suunnitelmia uusimpien tietojen pohjalta.

Tässä blogipostauksessa kerromme VISIOsta, ja siitä miten Select Financial Services on ollut mukana tukemassa taloushallintoa konkurssin jälkeen.

Tekno soi Teurastamolla

Ensimmäinen VISIO Festival järjestettiin vuonna 2016 Teurastamolla Helsingin Kalasatamassa. Puitteet olivat urbaanin tyylikkäät ja sopivat marginaalimusiikin tapahtuman taustalle mitä mainioimmin. Tapahtumassa esiintyi Todd Terje, yksi sen hetken kuumin DJ, ja yleisö viihtyi. Valitettavasti yleisöä vain oli hieman liian vähän.

Tapahtumatuotanto on taloushallinnon kannalta hyvin haastavaa: rahoitus on pientä ja epävarmuustekijöitä paljon. Suurimmassa osassa tapahtumia merkittävä osa lipuista myydään vasta juuri ennen tapahtumaa, mikä tekee budjetoinnista vaikeata. Monet tuotantoon vaikuttavat tekijät ovat järjestäjätahon kontrolloimattomissa. Jo pelkästään sääolosuhteet vaikuttavat merkittävästi lippujen myyntiin ja tuotannon kuluihin.

Konkurssi iskee kirkkaalta taivaalta

VISIO Festivalia vuonna 2016 tuottaneella yrityksellä oli taustallaan tilitoimisto, joka hoiti lakisääteisen kirjanpidon, muttei valitettavasti tukenut taloushallinnossa lainkaan. Kuten monessa muussakin tilitoimistossa, kirjanpitomateriaalia tiliöitiin konemaisesti, eikä apua liiketoiminnan kehittämiseen tarjottu. Liiketoiminnan kehittämiseen ja taloushallintoon keskittyneelle yrittäjälle konemaisesti toimiva tilitoimisto voi olla omiaan, mutta moni ydinosaamiseensa keskittyvä yrittäjä voi hyötyä enemmän konsultoivasta tilitoimistosta.


Vuonna 2016 VISIOta järjestäneet nuoret yrittäjät olivat lähteneet yritystoimintaan melkeinpä pystymetsästä, eivätkä monet liike-elämän kommervenkeistä olleet silloin tuttuja. On hyvin haastavaa lähteä optimoimaan kassavirtaa, jos aiheesta ei ole yhtään kokemusta. Ilman kokemusta on myös haastavaa neuvotella velkojien kanssa, ja vain oikeanlaisilla kirjanpitoraporteilla pystytään osoittamaan tulevaisuuden maksukyky, minkä myötä velkojat voisivat myöntyä maksujärjestelyihin. Entinen tilitoimisto ei ikävä kyllä näissä tehtävissä pystynyt tukemaan, ja kymmenen päivää ennen vuoden 2017 festivaalia yritys haettiin konkurssiin.

Kuin ihmeen kaupalla tapahtuma saatiin kuitenkin järjestettyä: toinen yritys otti haltuunsa suuren osan festivaalin sopimuksista ja kovalla talkootyöllä vanha teollisuusalue saatiin taas tärisemään basson voimasta.

VISIOn nousu konkurssin tuhkasta

Entiset VISIO-aktiivit ostivat festivaalin brändin konkurssipesältä, ja jatkoivat tapahtuman järjestämistä uuden yhdistyksen puitteissa. Tässä vaiheessa Select tuli mukaan tekemään kirjanpitoa ja auttamaan taloushallinnon kanssa. Tapahtuman budjetti suunniteltiin joustavasti: tapahtuman kuluja pystyttiin karsimaan (tai lisäämään) sitä mukaan, kun lippuja myytiin. Näin pystyttiin välttämään tilanne, jossa menot olisivat suuremmat kuin tulot. Tarkalla budjetoinnilla ja kulukurilla vuoden 2018 tapahtuma oli menestys.

Selectin tekemällä tehokkaalla sähköisellä kirjanpidolla saatiin selkeä kuva festivaalin kuluista ja niitä pystyttiin helposti hallitsemaan tuotantovaiheessa. Yhteiset talouspäällikkötapaamiset antoivat mahdollisuuden kehittää toimivan taloushallintoprosessin ja miettimään epäkaupallisen tapahtuman kaupallisia aspekteja. Selectin antama liiketoimintakonsultaatio ei rajoittunut vain taloushallintoon, vaan myös markkinointi- ja lakiasioihin pureuduttiin syvällisesti.

“Select on ollut tärkeä tuki taloushallintomme kehittämisessä ja auttanut meitä haastavissa liiketoimintatilanteissa. On hienoa, että on joku jonka puoleen kääntyä, kun liiketoiminta mietityttää.” – Sphat Qerimi / VISIO Festival

Joillekin konemaisesti lakisääteistä kirjanpitoa tekevä tilitoimisto voi olla paras palveluntarjoaja. Joillekin ulkoistetusta taloushallinnosta on enemmän hyötyä, koska yrittäjä voi keskittyä ydinosaamiseensa. Tarvitset sitten millaista palvelua tahansa, me Selectillä voimme toteuttaa sen, ota yhteyttä.

Select Financial Services on tilitoimisto, joka tukee asiakkaitaan tilanteessa kuin tilanteessa. Autamme lakisääteisen kirjanpidon lisäksi rahoitushakemuksissa, liiketoiminnan kehittämisessä sekä yllättävissä liiketoimintaympäristön muutoksissa. Toimistomme sijaitsee Ateneumin vieressä, mutta tarjoamme sähköisiä tilitoimistopalveluita ja kirjanpitoa digitaalisten työkalujen avulla ympäri Suomen. Select avaa blogissaan kirjanpidon ja sähköisen taloushallinnon käytäntöjä sekä prosesseja. Tällä hetkellä kirjoitamme myös paljon koronaviruksen vaikutuksista yrittäjälle.

Arttu Talvitie

Arttu Talvitie

Arttu on pitkän linjan tekijä monella eri saralla. Hän on toiminut yrittäjänä ja freelancerina niin tapahtumatuotannossa kuin visuaalisella alalla. Opiskelukokemusta kertyi Aallon kauppakorkeakoulussa, ja sieltä matka jatkui uraksi startup-maailmassa, missä Arttu oli mukana kasvattamassa Holvia kuudesta työntekijästä yli kuudenkymmenen ihmisen yritykseksi. Tekeminen ja asioiden aikaansaaminen on aina ollut Artun suurimpia motivaattoreita, kuten myös uuden oppiminen ja kokemuksien kerääminen. Selectillä Arttu tekee myyntiä ja markkinointia, sekä auttaa asiakkaita ratkaisemaan liiketoimintahaasteitaan. Liittyivät ne sitten hinnoitteluun, rahoituksen hakemiseen tai oikeastaan mihin vain.