Vieraskynä

Vieraskynä – Vie somesi uudelle tasolle!

Osaat jo teknisesti suurimman osan nikseistä erilaisissa somekanavissa, kuten Facebook, Instagram, LinkedIn ja jopa Pinterest, TikTok sekä YouTube. Mutta tuntuu kuitenkin, ettei homma oikein rokkaa. Ei tule uusia tykkääjiä kanavillesi eikä kommentteja postauksiisi. Siispä on aika miettiä kokonaisuutta uudelleen.

Somessa, niissä lähes kaikissa kanavissa, oleellisin juttu on vuorovaikutus sekä pitkäjänteisyys. Liian moni odottaa, että kuukauden tai vuoden postauksilla tehdään huikeita tuloksia. Joskus niinkin voi käydä, mutta useimmin ei. Somemarkkinointi, siinä missä markkinointi ylipäänsäkin, on aktiivista ja pitkäjänteistä työtä. Luota siis tekemisiisi ja ota seuraavat opit haltuun.

1. Tee suunnitelma

Piirrä paperille kaikki sun somekanavat, uutiskirjesysteemit, www sivut jne. Mieti sen jälkeen mihin teet mitäkin – älä tee kaikkialle samoja postauksia, se ei hyödytä mitään. Tunnet kanavat, mieti millaista sisältöä niissä halutaan nähdä, tai luo ihan omat linjat kuhunkin kanavaan. Markkinoi sun kanavia meililistoilla, blogeissa, vlogeissa ja podcasteissa!

2. Laita kalenteriin

Ei riitä, että olet tehnyt suunnitelman. Jotta saat homman toimimaan, on sinun laitettava teot kalenteriin ja tehtävä ne myös. Olisiko maanantai fb postauksille? Tiistaina Instaan ja bloggaus? Keskiviikkona videota jne. Kun osaat homman, ei siihen kauaa mene.

3. Tee välitsekit

Muista myös välillä pysähtyä katsomaan missä mennään ja millaisia tuloksia on tullut. Tiedät mitä pitää korjata tai jopa jatkaa hyvillä mielin samaa rataa!

4. Opettele rutiinit

Markkinoinnissa täreintä on toistot ja rutiinit. Kalenterointi ja toistaminen on siis erittäin tärkeää – pitkäjänteisesti. Älä odota tuloksia viikossa, edes kuukaudessakaan. Pää milloin teet mitäkin ja pidä siitä kiinni!

5. Tee toistoja

Toista, toista ja toista. Kuten yllä jo sanottiin, oleellista on tehdä pitkällä aikajanalla asioita usein. Eli pieniä tekoja aina ja koko ajan ja joka paikassa.

6. Pieniä tekoja koko ajan

Pieni teko voi olla se, että käyt tervehtimässä someseuraajiasia, verkostojasi, asiakkaitasi somessa. Osallista heitä ja osallistu myös itse! Vaikkapa hyvän päivän toivotus saattaa riittää siihen, että ennen pitkää sinut muitetaan!

7. Usko tekemiseesi

Pitkäjänteisessä tekemisessä usko itseensä ja omaan tekemiseen välillä väistämättä hiipuu. Kun olet päättänyt suunnan, usko että aikanaan kovalla työllä homma kantaa tulosta. Mikäli olet noudattanut vaikkapa tämän kirjoituksen ohjeita.

8. Hanki sparrausta

Jos oma usko hiipuu, tai kaipaat vinkkejä tai ”persuksille potkua” tekemiseesi, hanki sparraaja, mentori tai koutsi. Joku, joka muistuttaa sinua säännöllisesti tekemisistä. Joku, jolle voit purkaa sydäntäsi ja iloita tuloksista!

9. Päätä tehdä

Tärkeätä on tehdä päätökset siitä mitä haluaa. Unelmoi ja visioi. Uskalla tehdä se sekä isosti, että myös pienesti. Pienillä stepeillä pääse kohti suurempaa tavoitetta – kunhan vain päätät niin ja mielellään sanot sen jollekin ääneen!

10. Aloita

Tämä on oleellisin. Yleensä asiat jää suunnitteluasteelle, kun ei muka olla vielä valmiita. Valmiiksi emme tule koskaan, siis ALOITA. NYT HETI!

Aina ei tunnu kivalle!

Oleellista on sisältö. Hae erilaista sisältöä ympäristöstä: katso uutisia, lue kirjoja, katso leffoja, kuuntele radiota ja äänikirjoja, juttele ihmisten kanssa, paina mieleen kysymyksiä ja tee niihin vastauksia. Lataa meidän www-sivulta maksutta ”100 somepäivitystä” -opas käyttöösi.

Saa ihmiset juttelemaan, osallistumaan ja osallistu myös itse. Kyllä, tämä vie aikaa, mutta kun säännöllisesti teet ja uskot hommaan, se tulee varmasti takaisin ennen pitkää. Näin on käynyt minulle yli 15 yrittäjävuoden aikana, sekä monelle muulle asiakkaalle. Välillä homma on puurtamista ja tuntuu ettei tapahdu mitään ja kaikki hommat ei tunnu kivoille ja helpoille, mutta ne kantaa kyllä tulosta kun vain jaksat pakertaa!

Nähdään somessa!

PS. Lisää ilmaisia ja konkreettisia somevinkkejä YouTube-kanavallamme

Sanna Jylänki

Sanna Jylänki on innostava rohkaisija, yrittäjän pää ja olkapää – Redesan Oy:n yrittäjä. Hän on 15 vuotta sparrannut ja kouluttanut pienyrittäjiä markkinoinnin, myynnin ja somen pariin. Sannan kantava teema on #uskallanäkyä, sillä hän haluaa rohkaista kaikkia olemaan enemmän esillä! Sannan kanssa voit rohkeasti verkostoitua somekanavissa. Puhujana Sanna ammentaa juttuja myös komiikasta ja teatterista, joita harrastaa vapaa-ajallaan.

www.redesan.fi

www.puhujasannajylanki.fi

www.kehumo.fi

www.yritysmuuntamo.fi