Virtuaali- ja kryptovaluutat

Verottajan uusi ohjeistus krypto- ja virtuaalivaluutoille

Krypto- ja virtuaalivaluuttoihin liittyvä verotus on ollut murroksessa viimeiset vuodet ja aiheen ympärillä on pyörinyt paljon spekulaatiota siitä, mihin suuntaan verottajan ohjeet lähtevät yksittäisten KHO:n päätöksien pohjalta. Verottaja julkaisi tämän viikon maanantaina uuden ohjeistuksensa virtuaalivaluuttojen verotuksesta, johon voit perehtyä heidän sivuillaan. Koska aihe on monitahoinen suosittelemme varmistamaan mahdolliset epäselvyydet kirjanpitäjältäsi.

Mikäli tarvitset krypto- ja virtuaalivaluutat tuntevan tilitoimiston, niin ota yhteyttä ja keskustellaan asiasta lisää: https://selectfinancial.fi/yhteystiedot/ Teemme myös tarvittaessa Verohallinnolle ennakkoratkaisupyyntöjä, joista saadaan varmistus kirjaustavalle. Tarvittaessa hoidamme myös Oikauslautakunnan, Keskusverolautakunnan sekä Hallinto-oikeuden hakemukset.

Muuttamia huomioita verottajan uudesta virtuaalivaluutta -ohjeistuksesta:

Verotusarvo muodostuu jokaisella vaihdantahetkellä, myös krypto-krypto-vaihdannassa. Tämä on linjassa aikaisemman KHOn päätöksen kanssa, mutta sitä ei ollut aikaisemmassa ohjeistuksessa mukana. Mikä aiheutti paljon spekulaatiota krypto-piireissä ja hurjimmat olettivat, että verotusarvo muodostuisi vasta kun virtuaalivaluuttaa vaihdetaan perinteiseen valuuttaan. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa uuden ohjeistuksen valossa.

Luovutustappiota ei voi vähentää verotuksessa ilman luovutusta. Tällä suljetaan pois se, että voisi esimerkiksi vähentää kadonneiden virtuaalivaluuttojen menetykset verotuksessa, mutta käytännössä tämä tarkoittaa myös sitä, että mikäli kryptovaluutta menettää arvonsa kokonaan, eikä kukaan suostu vaihtamaan sitä, niin myöskään luovutustappio ei realisoidu. Meillä Selectillä on kuitenkin palvelu, jonka avulla pystymme realisoimaan luovutustappiot tarvittaessa.

Henkilöverotuksessa voidaan jatkossa käyttää hankintameno-olettamaa, eli luovutusvoittoa laskettaessa luovutushinnasta voidaan vähentää joko todellinen hankintahinta kuluineen tai vaihtoehtoisesti niin sanottu hankintameno-olettama ilman mitään muita kuluja. Hankintameno-olettamaa käytettäessä vähennys on 20 % luovutushinnasta, jos omaisuus on omistettu alle 10 vuotta ja 40 %, jos omaisuus on omistettu vähintään 10 vuotta. Yritysverotuksessa ei kuitenkaan voida soveltaa hankintameno-olettamaa.

Henkilöverotuksessa voi nyt vähentää luovutustappiot, kuten myös yritysverotuksessa, mikäli tietyt ehdot täyttyvät. Voit lukea aiheesta lisää blogistamme tai selata muita virtuaalivaluuttoihin liittyviä tekstejä.

Select Financial Services on tilitoimisto Helsingissä. Toimistomme sijaitsee Sanomatalossa, mutta tarjoamme tilitoimistopalveluita ja kirjanpitoa digitaalisten työkalujen avulla ympäri Suomen. Meiltä saat lakisääteisen kirjanpidon lisäksi tukea kaikkiin liiketoimintatilanteisiin, ja kun pyörität liiketoimintaasi sähköisen taloushallinnon kautta, ei etäisyyksillä tai kellonajalla ole väliä. Select avaa blogissaan kirjanpidon ja sähköisen taloushallinnon käytäntöjä sekä prosesseja.