ProcountorSähköinen Taloushallinto

Sähköisen taloushallinnon hinta & edullisuus

Sähköinen taloushallinto on nykypäivää, mutta kuitenkin kohtuullisen uusi asia yritysmaailmassa. Monilla onkin vielä paljon kysymyksiä liittyen sähköisen taloushallinnon kustannuksiin ja edullisuuteen. Käsittelemme tässä blogipostissa juuri näitä asioita, jotta voit tehdä valistuneita ratkaisuja sähköisen taloushallinnon hyödyntämisessä.

Onko sähköinen taloushallinto edullista?

Kaikella on hintansa sanotaan, mutta mikä on edullista? Sähköisessä taloushallinnossa on kustannuksia kuten missä tahansa operaatiossa tai työtehtävässä. Useimmiten sähköisen taloushallinnon kustannukset syntyvät kahdesta osasta: ohjelmiston maksuista sekä tilitoimiston tekemästä työstä. Tilanteesta riippuen sähköisen taloushallinnon rahamääräinen kokonaiskustannus ei välttämättä ole kovinkaan paljon halvempi kuin perinteisessä paperikirjanpidossa. Se ei ole kuitenkaan koko totuus.

Merkittävä syy, miksi sähköinen taloushallinto on edullista, on vähentynyt työmäärä ja virheet. Tämä vapauttaa yrittäjälle aikaa sekä jaksamista panostaa liiketoiminnan muihin osa-alueisiin ja tekemään siten parempaa tulosta. Kun aikaa jää liiketoiminnan kehittämiseen eivätkä hermot ole koko ajan riekaleina, muutaman kympin kuukausikustannus sähköisestä taloushallinto-ohjelmistosta ei tunnu juuri missään.

Sähköiset taloushallinto-ohjelmistot hinnoittelevat usein palvelunsa kuukausimaksullisiksi ja perivät erikseen lisäkustannuksia käytön mukaan. Nämä lisäkustannukset muodostuvat usein esimerkiksi tositteiden tai palkansaajien määrästä. Johtavilla taloushallinto-ohjelmistoilla on sivuilla näppärät tarjouslaskurit, joilla voit vertailla eri ohjelmistojen hintoja. Tässä esimerkiksi Netvisorin ja Proountorin tarjouslaskurit.

Miksi tilitoimiston työ maksaa?

Monet sähköisen taloushallinnon ohjelmistot kertovat mainoksissaan, että digitaalisuuden myötä työmäärä vähenee ja jotkut hurjat puhuvat jopa automatisoidusta kirjanpidosta. Siksi joillekin yrittäjille voi tulla yllätyksenä, että itse ohjelmiston lisäksi myös tilitoimiston tekemä kirjanpitotyö maksaa.

Sähköinen taloushallinto vähentää manuaalista työtä: esimerkiksi paperilaskuja ei tarvitse lähetellä ja naputtaa käsin kirjanpitoon. Kokonaiskuvassa sähköiseen taloushallintoon liittyy kuitenkin paljon tekemistä: vaikka laskut olisivat sähköisessä muodossa, ne pitää käsitellä, maksaa, tiliöidä ja lisätä kirjanpitoon oikein. Sähköinen taloushallinto onkin työkalu, joka kannattaa antaa osaaviin käsiin.

On hyvä huomata, että tilitoimiston työn tuntihinta ei aina välttämättä korreloi lopullisen kustannuksen kanssa: tuntihinnalltaan kalliimpi osaava kirjanpitäjä voi suoriutua puolet nopeammin samoista tehtävistä kuin halvempi kokemattomampi kirjanpitäjä.

On myös hyvä huomata, että sähköisestä prosessista riippumatta on tärkeää, että kirjanpitäjällä on liiketoimintaosaamista, jota hyödyntää kirjanpidossa ja taloushallinnossa: lainmukainen, mutta epäoptimaalinen, kirjanpitomerkintä voi tulla kalliiksi esimerkiksi verotuksessa tai reskontran huoleton hoitaminen voi johtaa kassavirtahaasteisiin. Voit lukea lisää tilitoimiston valitsemisesta ja hintavertailusta blogistamme.

Ilmaiset sähköisen taloushallinnon ohjelmistot

On olemassa myös ilmaisia taloushallinto-ohjelmistoja, jotka sopivat joillekin yrittäjille. Ilmaisuus voi kuulostaa hyvin houkuttelevalta, mutta kannattaa varmistaa, että ohjelmisto varmasti sopii tarpeisiisi. Usein ilmaisissa ohjelmissa ei ole yhtä laajat ominaisuudet ja yhtä hyvä käyttöliittymä kuin maksullisissa ohjelmistoissa. Siksi on mahdollista, että ottaessasi käyttöön ilmaisen ohjelmiston, joudut käyttämään myös muita maksullisia työkaluja. Myös mahdolliset yhteensopivuusongelmat voivat tulla kalliiksi, tai vähintäänkin syövät aikaa ja hermoja.

Maksullisissa ohjelmistoissa toiminnot on yleensä hiottu parhaimmilleen ja asiakaspalvelu auttaa ongelmatilanteissa. Ilmaisten ohjelmistojen asiakastuki on usein olematonta. Maksullisten ohjelmistojen käytettävyys ja ominaisuudet ovat usein selkeästi paremmat, mikä säästää aikaa ja vaivaa. Usein maksullisten ohjelmistojen ohje- ja tukimateriaali sekä koulutukset ovat kattavampia, minkä myötä kirjanpitäjät osaavat käyttää maksullisia ohjelmistoja tehokkaammin ja paremmin. Siksi suosittelemmekin useimpia yrittäjiä käyttämään maksullisia sähköisen taloushallinnon ohjelmistoja.

Me Selectillä olemme Procountorin ja Holvin sertifioimia yhteistyökumppaneita ja ammattiosaamisemme näissä järjestelmissä on omaa luokkaansa. Mikäli tarvitset osaavaa sähköistä tilitoimistoa, niin ota yhteyttä ja keskustellaan asiasta lisää.

Select Financial Services on tilitoimisto Helsingissä. Toimistomme sijaitsee Ateneumin vieressä, mutta tarjoamme tilitoimistopalveluita ja kirjanpitoa digitaalisten työkalujen avulla ympäri Suomen. Meiltä saat lakisääteisen kirjanpidon lisäksi tukea kaikkiin liiketoimintatilanteisiin, ja kun pyörität liiketoimintaasi sähköisen taloushallinnon kautta, ei etäisyyksillä tai kellonajalla ole väliä. Select avaa blogissaan kirjanpidon ja sähköisen taloushallinnon käytäntöjä sekä prosesseja.

Arttu Talvitie

Arttu Talvitie

Arttu on pitkän linjan tekijä monella eri saralla. Hän on toiminut yrittäjänä ja freelancerina niin tapahtumatuotannossa kuin visuaalisella alalla. Opiskelukokemusta kertyi Aallon kauppakorkeakoulussa, ja sieltä matka jatkui uraksi startup-maailmassa, missä Arttu oli mukana kasvattamassa Holvia kuudesta työntekijästä yli kuudenkymmenen ihmisen yritykseksi. Tekeminen ja asioiden aikaansaaminen on aina ollut Artun suurimpia motivaattoreita, kuten myös uuden oppiminen ja kokemuksien kerääminen. Selectillä Arttu tekee myyntiä ja markkinointia, sekä auttaa asiakkaita ratkaisemaan liiketoimintahaasteitaan. Liittyivät ne sitten hinnoitteluun, rahoituksen hakemiseen tai oikeastaan mihin vain.