Yrittäjävinkit

Business Finlandilla maksuhäiriöitä? Entä pienyrittäjä?

Tehdään heti alkuun selväksi: Business Finland pystyy todennäköisesti maksamaan lupaamansa rahoitukset, eikä tämän hetkisestä tilanteesta ole haittaa Business Finlandin asiakkaille. Mutta! Business Finland on kuitenkin maksuvaikeuksissa, kuten julkiselta trattalistalta näkee. Business Finland on saanut eilen oikeudenistuimen yksipuolisen tuomion velkoomusasiassa. Velkojana… kukas muukaan kuin ulkoministeriö, ja velan summana 76€!

Business Finland maksuhäiriö

Yllä oleva kuva on Bisnoden tietojärjestelmästä tänään otettu maksuhäiriödokumentti. On tietenkin eräänlaista huumoria sanoa, että Business Finland olisi maksuvaikeuksissa 76€ velkoomustuomion takia. Kommentin taustalla on kuitenkin sitäkin vakavampi asia: pienten yrityksien maksuhäiriöiden vaikutukset liiketoimintaan.

Teemme Selectillä paljon enemmänkin kuin lakisääteisen kirjanpidon: meiltä saa esimerkiksi talouspäällikköpalveuita ja tukea rahoitushakemuksien tekemisessä. Siksi olen törmännyt todella usein ongelmaan, joka on mielestäni absurdi. Mikäli yrityksellä on pienikin maksuhäiriömerkintä, vaikka useamman vuoden takaa, niin se voi vaikuttaa merkittävästi rahoitusmahdollisuuksiin, vaikka kokonaiskuvassa yritys on selkeästi rahoituskelpoinen. Tässä tosielämän esimerkki:

Yrittäjällä oli ollut useampi pankkitili, joista yksi oli lähes käyttämätön. Sieltä meni kuitenkin kuukausittain yrityksen internet-servereistä perittävät maksut. Kiireisen sesongin takia yrittäjä unohti tämän tilin, eikä muistanut lisätä tilille rahaa maksuja varten. Tämä johti siihen, että maksut siirtyivät perintään ja yrittäjä muisti nämä vasta saadessaan perintäkirjeen, joka oli saapunut merkittävästi myöhässä postinjakelun ongelmien takia. Näin maksu päätyi oikeudelliseen perintään ja esti yrittäjän sen hetkisen rahoitusprosessin, koska ”rahoitettavalla yrityksellä ei voi olla maksuhäiriötä” kuten monet pankit ja julkiset rahoittatahot toitottavat.

Kokonaiskuvan kannalta on kuitenkin absurdia, että kannattavaa liiketoimintaa tekevältä yritykseltä evätään lisärahoitus vahingossa maksamattamatta jääneen satasen velan takia. Mitä luulette, meneekö myös Business Finlandilta rahoitusmahdollisuudet tämän merkinnän myötä?

Pyytäisinkin tämän esimerkin valossa rahoittajatahoja miettimään vähemmän byrokratiaa ja lomakkeiden täyttämistä, ja enemmän yrityksen kokonaiskuvaa ja kannattavuutta. Yritys, jolta eväät rahoituksen, voi olla Business Finland.

Select Financial Services on tilitoimisto, joka tukee asiakkaitaan tilanteessa kuin tilanteessa. Autamme lakisääteisen kirjanpidon lisäksi rahoitushakemuksissa, liiketoiminnan kehittämisessä sekä yllättävissä liiketoimintaympäristön muutoksissa. Toimistomme sijaitsee Ateneumin vieressä, mutta tarjoamme sähköisiä tilitoimistopalveluita ja kirjanpitoa digitaalisten työkalujen avulla ympäri Suomen. Select avaa blogissaan kirjanpidon ja sähköisen taloushallinnon käytäntöjä sekä prosesseja. Tällä hetkellä kirjoitamme myös paljon koronaviruksen vaikutuksista yrittäjälle.

Arttu Talvitie

Arttu Talvitie

Arttu on pitkän linjan tekijä monella eri saralla. Hän on toiminut yrittäjänä ja freelancerina niin tapahtumatuotannossa kuin visuaalisella alalla. Opiskelukokemusta kertyi Aallon kauppakorkeakoulussa, ja sieltä matka jatkui uraksi startup-maailmassa, missä Arttu oli mukana kasvattamassa Holvia kuudesta työntekijästä yli kuudenkymmenen ihmisen yritykseksi. Tekeminen ja asioiden aikaansaaminen on aina ollut Artun suurimpia motivaattoreita, kuten myös uuden oppiminen ja kokemuksien kerääminen. Selectillä Arttu tekee myyntiä ja markkinointia, sekä auttaa asiakkaita ratkaisemaan liiketoimintahaasteitaan. Liittyivät ne sitten hinnoitteluun, rahoituksen hakemiseen tai oikeastaan mihin vain.