Koronaviruksen vaikutukset yrittäjälleYrittäjävinkit

Yrittäjän työttömyysturva ja -korvaus koronaepidemian ja poikkeustilan aikana

Huhtikuun aikana on tehty väliaikainen lakimuutos, jonka tarkoituksena on auttaa yrittäjiä, joiden liiketoimintaan koronaepidemia on vaikuttanut negatiivisesti. Lakimuutoksen myötä Kela voi maksaa yrittäjälle työmarkkinatukea, jos hän ei enää pysty elättämään itseään työllä poikkeustilan aikana. Työttömyysturvan hakemista varten pitää jomman kumman seuraavista ehdoista täyttyä:

1) Päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt

tai

2) Yrittäjätulo on epidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 e/kk.

Nämä väliaikaiset ehdot yrittäjän työttömyysturvassa ovat voimassa 30.6. asti. Väliaikainen työmarkkinatuki koskee vain niitä yrittäjiä, joiden yritystoimintaan koronaepidemia on vaikuttanut haitallisesti. Yrittäjä voi hakea Kelalta myös yleistä asumistukea ja viime kädessä myös toimeentulotukea. Toimeentulotukeen on oikeutettu vain jos yrittäjä ei ole oikeutettu työttömyysetuuteen. Toimeentulotukea haettaessa tutkitaan myös yrittäjän henkilökohtainen varallisuus, kuten säästöt, joten se on usein viimeinen vaihtoehto yrittäjälle.

 

Päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt koronan takia

Yrittäjä ei ole normaalioloissa oikeutettu työttömyysetuuteen, jos työllistyy päätoimisesti yrittäjänä tai omassa työssään, mutta mikäli korona on vähentänyt yrityksen liiketoimintaa niin paljon, ettei yritys enää vaadi päätoimista työpanosta, niin yrittäjä voi hakea etuutta.

TE-toimiston sivuilla kerrotaan, että työllistymisesi on päätoimista, jos yritystoimintasi tai oman työsi vaatima työmäärä on niin suuri, että et voi vastaanottaa kokoaikatyötä. Ratkaisevaa päätoimisuuden arvioinnissa on vain toiminnan vaatima työmäärä, ei yritystoiminnasta tai omasta työstä saatavat tulot tai voitto.

Mikäli yritystoimintasi esimerkiksi vaatisi muutaman työtunnin viikossa hallinnollisten töiden tai muiden yrityksen ylläpitoon liittyvien toimenpiteiden parissa, niin olisit silti oikeutettu hakemaan työttömyysturvaa. Muutamat joustavat työtunnit voi esimerkiksi tehdä iltaisin tai viikonloppuisin, eivätkä estäisi täysipäiväisen työn vastaanottamista (mikä oli TE-toimiston mukaan määrittävä kriteeri työttömyysetuuden saamiselle).

Yrittäjätulo on alle 1 089,67 e/kk koronaepidemian myötä

On mahdollista, että yrityksen tulovirrat laskevat merkittävästi, mutta silti yrityksen pitäminen pystyssä vaatii yrittäjältä päätoimista työskentelyä. Mikäli tulovirrat laskevat niin matalaksi, että yrittäjän saama yrittäjätulo on alle 1 089,67 e/kk, niin myös silloin yrittäjä on oikeutettu hakemaan työttömyysetuutta.

Yrittäjän tulojen selvittäminen tälle ajalle perustuu yrittäjän omaan arvioon ja ilmoitukseen tuloistaan. Tulon arvioinnissa yrittäjä voi vähentää tulon hankkimisesta ja säilyttämisestä aiheutuneet menot. Voit esimerkiksi lähteä arvioimaan työtuloa siltä pohjalta olisiko yrityksellä varaa maksaa palkkaa työtä tekevälle yrittäjälle. Tuloista tulee antaa mahdollisimman todenmukainen arvio.

Saako yrityksestä saada tuloja, jos saa työttömyystukea?

Jos saat työmarkkinatuen ohessa tuloja yritystoiminnastasi, tulot pienentävät työmarkkinatuen määrää. Voit kuitenkin ansaita 300 e/kk ilman, että se vaikuttaa työmarkkinatukeesi. Perussääntö on, että jokainen 300 euron yli menevä euro vähentää työmarkkinatukea 50 senttiä. Tuloiksi huomioidaan se summa, jonka hakemuksessa arvioit yritystoimintasi tuloiksi kuukaudessa.

Miten haen työttömyystukea?

Yrittäjä hakee työttömyystukea pitkälti saman prosessin kautta kuin palkansaajakin. TE-toimisto tekee ensin päätöksen siitä onko hakija oikeutettu työttömyysetuuteen ja sitten Kela maksaa tuen hakemuksen mukaan:

1) Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin

2) Hae työmarkkinatukea Kelan asiointipalvelussa Vastaa hakulomakkeen ensimmäisellä sivulla ‘Kyllä’ kysymykseen ”Haetko yrittäjälle maksettavaa työmarkkinatukea?”.

3) Kun työmarkkinatukihakemuksesi on hyväksytty, täytä säännöllisesti työttömyysajan ilmoitus, jonka perusteella työmarkkinatuki maksetaan. Lue Yrittäjän ohje työttömyysajan ilmoituksen täyttämiseen (pdf). Hakemuksen käsittely Kelassa on sujuvampaa, kun täytät ilmoituksen pdf-ohjeessa kerrotulla tavalla.

Eli yhteenvetona: mikäli yritystoiminnasta saamasi tulot ovat laskeneet merkittävästi koronaepidemian myötä, olet todennäköisesti oikeutettu hakemaan työttömyysetuutta yllämainituin kriteerein. Koronaepidemian aikana tukimahdollisuudet ovat muuttuneet nopeastikin, joten suosittelemme lukemaan lisätietoja yrittäjän työttömyysturvasta Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta ja Kelan sivuilta, jotta saat varmasti viimeisimmät viralliset tiedot aiheesta. Myös tilitoimistosi voi todennäköisesti auttaa aiheen suhteen.

Mikäli tarvitset liiketoiminnassa auttavaa tilitoimistoa, ota yhteyttä.

Select Financial Services on tilitoimisto, joka tukee asiakkaitaan tilanteessa kuin tilanteessa. Autamme lakisääteisen kirjanpidon lisäksi rahoitushakemuksissa, liiketoiminnan kehittämisessä sekä yllättävissä liiketoimintaympäristön muutoksissa. Toimistomme sijaitsee Ateneumin vieressä, mutta tarjoamme sähköisiä tilitoimistopalveluita ja kirjanpitoa digitaalisten työkalujen avulla ympäri Suomen. Select avaa blogissaan kirjanpidon ja sähköisen taloushallinnon käytäntöjä sekä prosesseja. Tällä hetkellä kirjoitamme myös paljon koronaviruksen vaikutuksista yrittäjälle.

Arttu Talvitie

Arttu Talvitie

Arttu on pitkän linjan tekijä monella eri saralla. Hän on toiminut yrittäjänä ja freelancerina niin tapahtumatuotannossa kuin visuaalisella alalla. Opiskelukokemusta kertyi Aallon kauppakorkeakoulussa, ja sieltä matka jatkui uraksi startup-maailmassa, missä Arttu oli mukana kasvattamassa Holvia kuudesta työntekijästä yli kuudenkymmenen ihmisen yritykseksi. Tekeminen ja asioiden aikaansaaminen on aina ollut Artun suurimpia motivaattoreita, kuten myös uuden oppiminen ja kokemuksien kerääminen. Selectillä Arttu tekee myyntiä ja markkinointia, sekä auttaa asiakkaita ratkaisemaan liiketoimintahaasteitaan. Liittyivät ne sitten hinnoitteluun, rahoituksen hakemiseen tai oikeastaan mihin vain.