Koronaviruksen vaikutukset yrittäjälleYrittäjävinkit

Koronaviruksen vaikutukset yrittäjälle: ylimääräinen rahoitus

Koronavirus vaikuttaa useiden yrityksien kassavirtaan suoraan ja tulee vaikuttamaan melkein kaikkiin yrityksiin vähintään välillisesti. Vaikka koronaepidemia ei vielä vaikuttaisi juuri sinun yritykseesi, kannattaa varautua pienentyviin tuloihin. Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa useat tahot ovat kuitenkin valmiita joustamaan. Olemme keränneet tähän postaukseen erilaisia tapoja hankkia lisärahoitusta koronaepidemian aikana. Huomiothan, että tilanne päivittyy jatkuvasti ja uusimmat tiedot voivat poiketa tässä postauksessa olevista tiedoista. Esimerkiksi ELY-keskukselta odotetaan viikolla 13 uusia tukipaketteja erityisesti käyttöpääoman suhteen.

1) Pyydä vuokranantajalta kevennystä vuokraan tai maksuaikaa.
2) Verottaja joustaa maksujen kanssa epidemian aikana.
3) Järjestele YEL- ja TYEL -maksut koronan myötä.
4) Pankeilta ja muilta rahoittajilta saa maksuaikaa sekä lisärahoitusta.
5) Business Finland -rahoitus koronan aikana.
6) Finnveran rahoitus koronan aikana.
7) Yrittäjän henkilökohtaiset tuet ja muu Kelan tarjoama apu.
8) Karsi kuluja ja hae uusia tulonlähteitä epidemian aikana.

1) Pyydä vuokranantajalta kevennystä vuokraan tai maksuaikaa.

Koronakriisi ei automaattisesti muuta sopimusehtoja tai vapauta vuokranmaksusta. Sopimustekninen “force majeure” eli “ylivoimainen este”, joka voisi vapauttaa maksuista, pitää arvioida aina tapauskohtaisesti, eikä välttämättä sovellu tähän tilanteeseen. Useat vuokranantajat ovat kuitenkin halunneet reagoida kriisiin ja ovat valmiita joustamaan maksuehdoista. Kysyminen siis kannattaa. Mikäli samalla vuokranantajalla on useampia yrityksiä vuokralaisina, voitte muiden yrityksien kanssa ottaa yhteyttä yhdessä ja siten vahvistaa pyyntönne tehokkuutta.

2) Verottaja joustaa maksujen kanssa epidemian aikana.

Ensimmäiseksi verottajan kanssa kannattaa laskea ennakkoverot minimiin. Verottaja voi myös antaa maksuaikaa ja jättää myöhästymismaksuja perimättä, mikäli yritystäsi on kohdannut “erityinen syy”, kuten sairastuminen. Ei ole kuitenkaan kattavaa julkista tietoa siitä, mikä kaikki voidaan määritellä “erityiseksi syyksi”, joten tämä kannattaa varmistaa verottajalta. Verottajalta voi hakea myös 25.3 alkaen maksujärjestelyä helpotetuin ehdoin.

3) Järjestele YEL- ja TYEL -maksut koronan myötä.

Mikäli vaikuttaa siltä, että yrittäjänä tulosi ovat pienentymässä, niin voit ilmoittaa vakuutusyhtiöllesi pienemmän työtulon ja siten pienentää vakuutusmaksuasi. Tällöin on kuitenkin hyvä huomioida, että yrittäjän sosiaaliturva on sidottu YEL-vakuutukseen, ja mitä pienemmät maksut, sen pienempi sosiaaliturva. Monet vakuutusyhtiöt kuitenkin antavat tässä erikoistilanteessa pyydettäessä ylimääräistä maksuaikaa YEL- ja TYEL -maksuihin. Tiettyjen ehtojen täyttyessä voi yrittäjä myös maksaa 10-20% pienempää YEL-maksua. Kannattaa siis olla yhteydessä vakuutusyhtiöösi.

4) Pankeilta ja muilta rahoittajilta saa maksuaikaa sekä lisärahoitusta.

Useat rahoittajatahot ovat antaneet julkisia ulostuloja siitä, että he haluavat tukea yrityksiä, joiden liiketoiminta on hankaloitunut koronaviruksen takia. Jousto voi olla lyhennysvapaita tai lisärahoituksen tarjoamista riippuen palveluntarjoajasta. Kannattaa ottaa yhteyttä rahoittajiisi.

5) Business Finland -rahoitus koronan aikana.

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa erilaista innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita, sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen. He avaavat 19.3.2020 rahoituskanavan koronaviruksen aiheuttamien häriöiden ja vaikeuksien takia. Rahoitus on tarkoitettu pienille ja keskisuurille yrityksille (liikevaihto alle 300 M€).

Rahoituksella yritys voi selvittää ja suunnitella niitä toimenpiteitä, joilla se pystyy vähentämään liiketoiminnassaan kohtaamiansa häiriöitä ja valmistautumaan häiriötilanteen jälkeiseen liiketoimintaan.

Rahoitusta myönnetään seuraaviin liiketoiminnan uudistamis- ja kehitystarpeisiin:
1. Luovien alojen palvelujen ja liiketoiminnan kehittäminen
2. Matkailualan liiketoiminnan kehittäminen
3. Tuotantoketjun häiriöiden korjaamiseen tarvittavien toimenpiteiden selvittäminen toimialasta riippumatta

Avustus on maksimissaan 100.000 € ja 80 % kustannuksista. Ehdot ja lisätiedot Business Finlandin verkkosivuilta.

6) Finnveran rahoitus koronan aikana.

Finnveran rahoitusmahdollisuudet ovat nousseet kriisin myötä kahdesta miljardista neljään. He haluavat osaltaan auttaa yritykset vaikean tilanteen yli, jotta yrityksillä on hyvät mahdollisuudet jatkaa toimintaansa, kun koronaviruksen aiheuttama kriisitilanne normalisoituu. Pääasiassa tämä tarkoittaa sitä, että Finnveran takaamiin lainoihin saa helposti lyhennysvapaata. Finnvera ei tarjoa erikseen uusia rahoitusinstrumentteja koronan takia, vaan yrittää reagoida tilanteeseen valmiiden rahoitustyökalujensa kautta. Eli pääosassa takaamalla lainoja yritysasiakkaille. Tietoa Finnveran palveluista poikkeustilanteessa löytyy osoitteesta: finnvera.fi/korona

7) Yrittäjän henkilökohtaiset tuet ja muu Kelan tarjoama apu.

Mikäli yrittäjän henkilökohtaiset tulot ovat pienet, niin kelalta voi hakea yleistä asumistukea ja toimeentulotukea. Kelalta voi saada myös tartuntatautipäivärärahaa, mikäli yrittäjä tai työntekijä on sairastunut tai joutunut karanteeniin. Tällöin on tärkeä huomioida, että yleiset suositukset eivät riitä maksuperusteeksi vaan päiväraha vaatii vastaavan lääkärin todistuksen. Päivitys: vain pari päivää sitten hallitus lupasi uusia helpotuksia yksinyrittäjille.

Karsi kuluja ja hae uusi tulonlähteitä epidemian aikana.

Tämä viimeinen ohje voi tuntua itsestään selvältä, mutta se on silti tärkein. Asiantuntijatkaan eivät osaa vielä sanoa kuinka pitkään poikkeustilanne jatkuu, mutta on todennäköistä, ettei kesällä olla vielä kuivilla. Välillisesti tilanne tulee vaikuttamaan vielä pidempään, kun talousvaikeuksissa olevia yrityksiä alkaa kaatua. On tärkeää karsia kulut akuutisti, mutta myös sopeuttaa liiketoiminta uuteen toimintaympäristöön myös pitkällä tähtäimellä. On myös hyvä huomata, että monet Finnveran rahoitustyökalut ovat tarkoitettu juuri tällaiseen yrityksen uudelleen asemointiin.

Monet yritykset ovat löytäneet uusia ansaintamahdollisuuksia digitaalisesta ympäristöstä ja esimerkiksi ravintolat ovat ruvenneet toimittamaan ruokaa suoraan asiakkaille. Mikäli ansaintamahdollisuudet ovat hankaloituneet pysyvästi, on yrittäjän myös hyvä harkita onko liiketoiminnan jatkamiselle edellytyksiä. Ei ole tarkoituksenmukaista kerryttää yritykselle velkaa ja maksuaikaa, mikäli toiminnan jatkaminen on haastavaa tulevaisuudessakin. Mikäli liiketoiminnan kehittäminen ja jatkaminen mietityttää, niin suosittelemme ottamaan yhteyttä tilitoimistoosi.

Select Financial Services on tilitoimisto Helsingissä. Toimistomme sijaitsee Ateneumin vieressä, mutta tarjoamme sähköisiä tilitoimistopalveluita ja kirjanpitoa digitaalisten työkalujen avulla ympäri Suomen. Meiltä saat lakisääteisen kirjanpidon lisäksi tukea kaikkiin liiketoimintatilanteisiin, kuten liiketoimintaympäristön yllättäviin muutoksiin. Select avaa blogissaan kirjanpidon ja sähköisen taloushallinnon käytäntöjä sekä prosesseja. Tällä hetkellä kirjoitamme myös paljon koronaviruksen vaikutuksista yrittäjälle.

Arttu Talvitie

Arttu Talvitie

Arttu on pitkän linjan tekijä monella eri saralla. Hän on toiminut yrittäjänä ja freelancerina niin tapahtumatuotannossa kuin visuaalisella alalla. Opiskelukokemusta kertyi Aallon kauppakorkeakoulussa, ja sieltä matka jatkui uraksi startup-maailmassa, missä Arttu oli mukana kasvattamassa Holvia kuudesta työntekijästä yli kuudenkymmenen ihmisen yritykseksi. Tekeminen ja asioiden aikaansaaminen on aina ollut Artun suurimpia motivaattoreita, kuten myös uuden oppiminen ja kokemuksien kerääminen. Selectillä Arttu tekee myyntiä ja markkinointia, sekä auttaa asiakkaita ratkaisemaan liiketoimintahaasteitaan. Liittyivät ne sitten hinnoitteluun, rahoituksen hakemiseen tai oikeastaan mihin vain.